Hlavní obsah

Češi spořit nepřestali ani během koronakrize, nejčastěji uloží 1000 až 3000 korun

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krize nekrize - Češi spoří dál. Nejčastěji dají každý měsíc stranou částku mezi jedním až třemi tisíci korunami. Vyšší částky uspoří častěji lidé s vysokoškolským vzděláním, každý čtvrtý zvládne uložit měsíčně více než pět tisíc korun.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Kolik korun Češi měsíčně uspoří

Článek

Podle průzkumu Raiffeisenbank je naprostá většina Čechů schopna každý měsíc nějakou tu korunu uložit stranou a nejedná se přitom o zanedbatelné částky.

Koronavirus prověřil české peněženky, finance má pod kontrolou jen každý třetí Čech

Finance

Nejčastěji lidé spoří tisíc až tři tisíce korun, v průzkumu to zmínili tři z deseti oslovených. Více než tři tisíce dá stranou čtvrtina lidí (každý osmý dokonce i více než pět tisíc korun). Zhruba stejný počet Čechů měsíčně uloží částku mezi 500 až tisíci korunami. Pětina pak zvládně uspořit méně než pětistovku.

Průzkum naznačil, že čím vyšší vzdělání člověk má, tím více je schopen měsíčně uspořit. Například čtvrtina vysokoškolsky vzdělaných respondentů měsíčně uspoří více než pět tisíc korun, z lidí se základním vzděláním je to jen osm procent. Na druhou stranu částku do pětistovky měsíčně uloží více než třetina lidí se základním vzděláním z vysokoškoláků je to jen každý osmý.

V době pandemie Češi více spořili do slamníku

Finance

Pandemie spořicí návyky neovlivnila

Ztížená situace kolem pandemie koronaviru neměla vliv na spořicí návyky dvou třetin lidí. Zhruba každý sedmý až osmý ale začal spořit více, každý šestý naopak méně, jen tři ze stovky oslovených přestali spořit úplně.

Češi většinou spoří na spořicích účtech, dvě třetiny z nich mají jen jeden, tři z deseti dva a sedm procent oslovených disponuje třemi. Tři lidé ze sta mají i více než tři spořicí účty.

Většina českých domácností koronakrizi ustála, i tak dvě pětiny přišly o příjmy

Finance

Anketa

Jakou částku v průměru měsíčně odkládáte stranou?
Do 500 Kč
2,9 %
500 až 1000 Kč
2,2 %
1000 až 3000 Kč
13,8 %
3000 až 5000 Kč
12,3 %
Více než 5000 Kč
61,8 %
Nespořím
7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2159 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám