Hlavní obsah

Češi jsou v práci spokojeni, změně se ale nebrání

Tři čtvrtiny českých zaměstnanců jsou v práci spokojeny. Mezi nejspokojenější již tradičně patří „ajťáci“. Naopak zaměstnanci ve výrobě či v marketingu se v práci příliš dobře necítí. I přesto, že má naprostá většina Čechů svou práci spojenou s pozitivními emocemi, jen 45 procent v ní chce setrvat i nadále.

Foto: Profimedia.cz

Mezi nejspokojenější zaměstnance již tradičně patří „ajťáci“.

Článek

V Česku převládají spokojení zaměstnanci, a jak ukázal opakovaný průzkum zaměstnaneckých preferencí agentury Grafton Recruitment, jejich počet se prakticky nemění. Podobně jako v loňském roce tak i letos téměř tři čtvrtiny lidí se ve svém zaměstnání cítí dobře.

Mezi ty nejspokojenější patří  lidé pracující v IT a v podnikových službách, mají práci, která je baví, a pracují v přátelském kolektivu.

Ovšem nic to nemění na faktu, že i nadále chce u svého zaměstnavatele svou práci vykonávat jen 45 procent z 1500 oslovených napříč celým Českem. Novou práci aktivně hledá 22 procent dotázaných, další třetina je otevřena dobré nabídce.

Nejvíce vadí málo peněz

Nejčastějším důvodem případné změny je nedostatečné finanční ohodnocení, na které si stěžují téměř dvě třetiny zaměstnanců, nejvíce pak lidé pracující ve výrobě.

Příjmy mužů a žen: až desetitisícové rozdíly

Finance

Každý druhý oslovený si stěžuje i na stres a velké množství práce. Nejvíce se s tím potýkají lidé z obchodu a marketingu, naopak nejméně pak lidé pracující v podnikových službách. Únava a vyčerpání pak demotivují k většímu výkonu téměř třetinu dotázaných respondentů.

„Do rostoucí míry stresu a přepracování se pak promítá také práce přesčas, kterou musí často vykonávat až pětina zaměstnanců. Další polovina pracuje nad rámec svých povinností alespoň občas, desetina naopak skoro nikdy,“ doplnil Martin Malo, ředitel Grafton Recruitment a GI Group.

Průzkum: Zaměstnanci mají více práce a jsou častěji ve stresu

Finance

Dobrý kolektiv, práce, která baví, a zaměstnavatel, kterému na „jeho lidech“ záleží, to vše patří mezi položky, které zaměstnanci oceňují a díky kterým do práce chodí rádi. Zatímco první dvě jsou naplněny u 70 procent oslovených, zájem zaměstnavatele cítí jen polovina, přičemž nejvíce jej postrádají pracovníci ve výrobě, nejméně pak v podnikových službách.

Téměř dvě pětiny zaměstnanců si stěžují na to, že je šéf neinspiruje, a také na to, že nemají šanci kariérně růst.

„Stále důležitější potřebou českých zaměstnanců je pak i možnost sladit pracovní a osobní život. Tři pětiny respondentů v tomto ohledu vnímají podporu ze strany svého zaměstnavatele, v podnikových službách dokonce 72 procent,“ doplnil Malo.

Mladé láká kariéra, starší jistota

Finance

Zaměstnavatele vstřícného k potřebám jeho zaměstnanců mají tři pětiny Čechů, nejčastěji lidé pracující v IT, nejméně opět pracovníci z výroby.

„Lidé, kterým zaměstnavatel vychází vstříc, mají svou práci rádi a méně touží po změně zaměstnání. Podpora se pak zaměstnavatelům vrací také v podobě vyšší spokojenosti a loajality zaměstnanců,“ zmínil Malo.

Více než polovina zaměstnavatelů vychází svým lidem vstříc tím, že jim umožní vzít si volno na řešení osobních záležitostí, a třetina jim poskytuje flexibilitu v tom, kdy a jak budou dělat svou práci. Možnost ovlivnit pracovní náplň pak dává svým pracovníkům více než čtvrtina zaměstnavatelů.

Zaměstnaneckých benefitů přibývá, podniky nabízejí i psychologa

Finance

Nejsilnějším motivátorem k lepšímu výkonu v práci již nejsou finance, ale dobrý pocit sám ze sebe, za nejdůležitější jej označily tři pětiny lidí – nejčastěji pracovníci z IT. Na druhém místě je práce, která baví, a dvě pětiny respondentů motivuje snaha nezklamat svého zaměstnavatele.

Anketa

Jste v zaměstnání spokojeni, nebo se rozhlížíte po jiném?
Jsem spokojen/a a novou práci nehledám.
25,1 %
Jsem otevřen/a zajímavé nabídce.
59,7 %
Aktivně si hledám novou práci.
15,2 %
Celkem hlasovalo 295 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám