Hlavní obsah

Češi i během krize sázejí jako diví

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sázkařskou vášeň krize v Česku neutlumila. V loteriích se stále prosází desítky miliardy korun ročně. O něco méně lidé házejí peníze do tradičních hracích automatů, protože je naopak více lákají videoloterie. Zisky provozovatelů vzrostly, příjmy obcí a státní pokladny z hazardu naopak poklesly. Vyplývá to z údajů ministerstva financí za rok 2009.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Loni lidé prosázeli téměř 128 miliard korun, což je v meziročním srovnání pokles pouze o půl procenta. Oproti tomu ale provozovatelé zvýšili příjmy ze hry o 8,4% na bezmála 32,5 miliardy korun.

Státní kasa a obecní rozpočty ovšem získaly na poplatcích za hrací automaty, videoterminály a další hazardní hry 3,7 miliardy korun, což je meziroční pokles o 11,5%.

Zatímco zájem o výherní hrací přístroje v kasinech se meziročně příliš nezměnil, k prudkému poklesu vložených částek došlo u výherních hracích přístrojů povolovaných obcemi.

Internetové sázení na vzestupu

Oproti roku 2008 poklesly vložené částky o 29%. Sečtou-li se však podle ministerstva financí celkové vložené peníze u výherních automatů a do interaktivních videoloterních terminálů, tak se v roce 2009 meziročně prosázelo o čtyři procenta více.

Příjmy ze hry u výherních hracích přístrojů klesly o 10,7 % na 12 miliard korun. Příjmy z výherních hracích přístrojů a interaktivních videoloterních terminálů celkem vzrostly o 19 % na téměř 22 miliard korun.

Pokles vložených částek o 26 procent naopak vykazují kursové sázky. Za tímto stavem stojí především odliv do sektoru internetových kursových sázek, povolených od roku 2009.

Kasina se stále roztáčejí, bingo padá

Poměrně stabilní je zájem o loterie a výherní hrací přístroje v kasinech. Vložené částky u loterií poklesly o dvě procenta na 7,3 miliardy korun; příjmy ze hry klesly o 4,8 procenta na 3,7 miliardy korun. Kasina vykazují pokles vložených částek o 2,2 procent na 9,5 miliardy korun. Vytrvalý pokles vykazuje sázková hra bingo.

Největší trojka

V roce 2009 provozovalo výherní hrací přístroje povolované obcemi 537 subjektů a hry povolované Ministerstvem financí 126 provozovatelů.

Z provozovatelů her povolovaných Ministerstvem financí zaujímá největší místo na trhu Sazka s podílem 6,9 % na vložených částkách. Druhou na trhu je Synot Tip, a. s. s podílem 4,5 %.Třetí největší je s 3,3 % společnost Bonver Win, a.s., která se zabývá technickými hrami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám