Hlavní obsah

Cena daňově nejvýhodnější stravenky stoupla na 131 korun

Právo, svj

Ministerstvo práce a sociálních věcí zvýšilo od 1. ledna hodnotu stravného na pracovních cestách na 103 korun na den. To je určující pro výpočet daňově uznatelné výše příspěvku na stravování. Nejvýhodnější hodnota stravenky pro zaměstnance i zaměstnavatele tak vzrostla o osm korun na 131 korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Upozornila na to společnost Sodexo Benefity, která nabízí firmám služby v zaměstnaneckých benefitech. Cena průměrného oběda činí podle stravenkové firmy 127 korun. Při optimální hodnotě stravovacího kuponu si může zaměstnavatel odečíst na daních nejvyšší sumu.

Zaměstnanec zároveň dostane nejvyšší hodnotu stravenky s nejnižším doplatkem. Stravenky dostává v papírové nebo digitální formě kolem 1,3 milionu Čechů.

„Zaměstnancům se stravenka vyplatí víc než příspěvek ke mzdě, který by musel být zdaněn,“ uvedl manažer společnosti Sodexo Jan Matoušek.

Stravenky fungují jako alternativa tam, kde zaměstnavatel nemůže zřídit firemní kantýnu nebo jídelnu
Josef Středula

Nominální hodnota stravenek poskytovaných zaměstnavateli každoročně stoupá, přesto je pro většinu zaměstnanců její současná průměrná hodnota 89 korun nedostatečná. Nejčastěji by si přáli od svého zaměstnavatele dostávat stravenku v hodnotě 100 až 109 korun, vyplývá z nedávného průzkumu společnosti Up ČR.

Příspěvek možná i přímo na účet

K papírovým a elektronickým stravenkám možná přibude další alternativa, jak budou zaměstnavatelé moci přispívat na stravování svých pracovníků. Ministerstvo financí loni oznámilo, že připravuje návrh tzv. stravenkového paušálu, který má podnikatelům i zaměstnancům umožnit používat daňové zvýhodnění na stravování novým a jednodušším způsobem. Peníze určené primárně na jídlo by mohly od ledna příštího roku putovat zaměstnancům rovnou na účet, tedy bez poplatků stravenkovým firmám a zbytečné administrativy pro zaměstnavatele.

Oběd v restauraci si odepře málokdo. Češi šetřit na jídle odmítají

Finance

Stávající režim má přitom podle ministerstva dál fungovat beze změn, příspěvek na stravování od zaměstnavatele zaměstnanci bude i nadále osvobozen od daní i pojistného.

S návrhem ale nesouhlasí Asociace provozovatelů poukázkových systémů nebo odboráři, kteří se obávají „destrukce systému podpory stravování“. „Je to opakovaná snaha ministerstva financí bombardovat funkční, zavedený a oblíbený systém. Stravenky fungují jako alternativa tam, kde zaměstnavatel nemůže zřídit firemní kantýnu nebo jídelnu, ale zároveň je ochoten přispívat zaměstnancům na jídlo během pracovní doby,“ řekl Právu už před časem šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Naopak po změně současného systému volají podle ministerstva provozovatelé hospod a restaurací, kteří platí na úkor své marže provize stravenkářským společnostem. Návrh má také podporu Asociace hotelů a restaurací ČR a Asociace českého tradičního obchodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Obědy zdražují. Cena atakuje 125 korun

Cena obědů v Česku za posledních dvanáct měsíců průměrně vzrostla o 6,50 koruny na 124,50 koruny. Obědy přitom nejvíce zdražují v Ústí nad Labem (o 7,8...

Výběr článků

Načítám