Hlavní obsah

Časté chyby, kterých se lidé při investování dopouštějí

Novinky, bab

Chybovat je lidské, ovšem v případě finanční ztráty nás způsobená chyba dokáže mrzet hodně dlouho. Než se do investování pustíte, řádně si vše promyslete, zvažte své schopnosti i možnosti a pokuste se vyvarovat chyb, které přinášíme v následujícím přehledu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Jste schopní dát každý měsíc nějaké peníze stranou a byli byste rádi, kdyby se vám rozmnožily. Uvažujete o tom, že byste je investovali, protože nechat je jen tak ležet ladem na účtu, se vám příčí. Dny, týdny, ale i měsíce plynou a vy jste stále ve fázi uvažování. A tím se dopouštíte první základní chyby - do investování se vůbec nepustíte.

Chybí plán

Další chybou, kterou někteří začínající investoři často dělají, je to, že se do investování vrhnou po hlavě, aniž by si předem naplánovali a promysleli, čeho chtějí investováním docílit. Nemají představu, jak velké riziko podstoupí či třeba po jak dlouhé období chtějí peníze pravidelně investovat. Zkrátka nemají žádný cíl.

Proto ještě než se do investování pustíte, dobře si promyslete, jakou zvolíte strategii. Zjistěte si, i jaký typ investora jste - zda se spokojíte s nižšími výnosy, ale i nižším rizikem, nebo naopak jste ochotni jít do většího rizika s vidinou vyšších výnosů.

Všechno na jednu kartu

Chybou některých investorů je i to, že si nedokáží zvolit vhodné portfolio a peníze vkládají například jen do jednoho typu fondu.

Je velmi důležité sestavit si takové investiční portfolio, které bude obsahovat jak rizikové, tak stabilní investice. Investujte jak do akcií, tak dluhopisů či komodit.

Špatné načasování

Někteří investoři nedokáží zvolit vhodnou dobu pro nákup či naopak prodej. Dopouští se chyby tím, že nakupují ve chvíli, kdy trhy dosahují výborných výsledků a cena je nahoře. Nebo naopak podlehnou panice, když cena jejich investice padá a začnou se jí zbavovat.

Já sám

Aby se z člověka stal dobrý investor, musí se hodně učit, absolvovat různá odborná školení a získat mnoho zkušeností. Proto pokud nepatříte mezi zkušené investory s mnohaletou praxí, vyvarujte se chyb některých „odvážlivců”, kteří si nenechali poradit, do investování se vrhli tzv. po hlavě a později litovali svých ukvapených rozhodnutí.

Nepodceňujte rady zkušenějších investorů a nic nezkazíte tím, když se obrátíte na profesionála, který vám s investováním může pomoci.

Reklama

Související témata:

Související články

Investovat můžete i do zlata či ropy

Stále více Čechů se přesvědčuje o tom, že výnosně se dá investovat nejen do akcií či dluhopisů, ale také do komodit, jako jsou zlato, ropa, diamanty, šperky,...

Majetek Čechů vzrostl na 12 biliónů

České domácnosti bohatnou, současně se ale i více zadlužují. Celková hodnota majetku domácností vzrostla loni o 5,1 procenta, ke konci roku tak dosáhla 12...

Výběr článků

Načítám