Hlavní obsah

Atraktivita stavebního spoření je nejvyšší za sedm let, zájem mají hlavně mladí

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební spoření se opět dostává do popředí zájmu. Spořitelny evidují rostoucí počet smluv, atraktivita stavebka je tak nejvyšší za posledních sedm let. Zájem o něj se zvyšuje především mezi mladou generací do 29 let, která si čím dál víc uvědomuje, že pořízení vlastního bydlení nebude tak jednoduché jako doposud.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Stavební spoření patří na českém finančním trhu mezi stálice. I přes některé nepopulární zásahy v minulých letech týkající se razantního snížení výše státní podpory je stále atraktivní pro velkou část české populace.

V loňském roce stavební spořitelny uzavřely téměř 371 tisíc nových smluv. Podle dat Asociace českých stavebních spořitelen bylo tak ke konci roku celkem 3 212 427 aktivních smluv ve fázi spoření. Aktuálně mají klienti na vkladech uloženo 358,9 miliardy korun.

Jak ukázal pravidelný průzkum agentury IBRS pro Českomoravskou stavební spořitelnu (ČMSS), mezi tisícovkou Čechů je stavební spoření v tuto chvíli atraktivní pro dvě pětiny lidí. Ještě před třemi lety podobně odpověděli jen tři lidé z deseti a v roce 2011, kdy průzkum proběhl poprvé, potvrdila atraktivitu jen necelá pětina lidí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Atraktivita stavebního spoření

„Stejnou otázku klademe klientům od roku 2011, ještě nikdy po dobu měření nebyla atraktivita tak vysoko. Vidíme přitom především rostoucí zájem mladých klientů o stavební spoření,“ uvedl Jochen Maier z ČMSS.

Stavební spoření není zajímavé jen pro klienty do 29 let, ale i pro respondenty s vysokoškolským vzděláním.

„Mladí lidé se chovají zodpovědně, uvědomují si, že pořízení vlastního bydlení nebude tak jednoduché, jako bylo doposud. A chtějí být na tuto situaci připraveni,“ doplnil Maier.

Podle Čechů má stavebko budoucnost

Pro sedm z deseti oslovených má stavební spoření v České republice budoucnost. V minulém průzkumu na podzim loňského roku si to myslely necelé dvě třetiny lidí.

„Klienti za největší výhody považují především úrokovou sazbu, státní podporu a možnost budoucího výhodného úvěru. S omezením 100procentních hypoték do budoucna poroste potřeba mít na pořízení bydlení naspořeny vlastní peníze. Zároveň se zvyšujícími se sazbami ale roste i význam garance budoucí úrokové sazby úvěru,“ zmínil Jochen Maier.

Reklama

Související články

Výhodnost stavebního spoření snižují poplatky

Pro Čechy je stavební spoření stále atraktivní díky státní podpoře i úrokové sazbě, vyšší než u většiny spořicích produktů. Ovšem jeho výhodnost podstatným...

Výběr článků

Načítám