Hlavní obsah

Zrušení tzv. britské slevy by ČR přineslo 2 miliardy korun navíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Pokud by se Evropské komisi povedlo prosadit zrušení tzv. britské slevy, jak navrhuje, mohla by Česká republika dostat příští rok z unijního rozpočtu o 2,2 miliardy korun více, než čeká. Pokud unie pravidlo nezruší, bude čerpat částku kolem 30 miliard korun.

Foto: Renáta Polišenská
Článek

Britská sleva je pravidlo, které pro Velkou Británii vymohla v roce 1984 tehdejší premiérka Margaret Thatcherová. Znamená, že země dostává z unijního rozpočtu zpět část peněz, které tam odvádí. Pravidlo má Británii ochránit od toho, aby do EU odváděla více peněz, než z ní dostává. V dnešní době je sleva asi 4,6 miliardy eur ročně.

Evropská komise včera navrhla, aby se částka postupně snižovala, až by v roce 2011 úplně zanikla. EK tvrdí, že podmínky, za kterých s pravidlem souhlasila, se za dvě desítky let změnily. Ostrovní země byla tehdy jednou z nejchudších v unii, dnes je tomu naopak.

Komise chce pravidlo nahradit jiným, podle něhož by méně mohly platit všechny země, které do rozpočtu dávají více peněz, než  z něj čerpají. Na tomto kroku by kromě Rakouska a právě Británie vydělaly všechny zbývající státy EU.

ČR bude z unie jen brát

Komise uvedla, že příští rok by Česká republika měla z unijního rozpočtu mít k dispozici na dotacích asi 30 miliard korun. Pokud návrh EK projde, částka se zvýší o další 2,2 miliardy.

Kolik ale ČR nakonec bude moci čerpat, se neví. Závisí to na rozložení peněz v jednotlivých fondech. Určeno je pouze to, že rozdíl mezi příspěvkem ČR do rozpočtu a příjmy z něho by měl být 3,2 procenta ve prospěch ČR.

Co z nabídnutých peněz ČR nakonec využije, závisí jen na státu. Zda bude dost připraven tyto dotace čerpat.  Musí připravit dostatek projektů, na které unie peníze uvolní. Ekonomové už teď říkají, že celou sumu, která bude k dispozici, ČR určitě nevyčerpá.

Reklama

Související témata:

Související články

První projekt na dotaci z EU je už na stole

První velký projekt na čerpání peněz ze strukturálních fondů EU je už na stole. Předložilo ho včera Ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) město Terezín. To chce...

Z fondů EU mohou Češi dostat 47 miliard korun

První peníze ze strukturálních fondů EU se obcím či podnikatelům dostanou na účty nejdřív na podzim. Teď je doba, kdy všichni své projekty připravují a trnou,...

Výběr článků

Načítám