Hlavní obsah

Zisk Komerční banky ve čtvrtletí stoupl na 3,2 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čistý zisk Komerční banky (KB) v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně stoupl o 11,2 procenta na 3,2 miliardy korun. Se započtením mimořádného příspěvku z prodeje a přecenění budov pražské centrály banky vzrostl zisk o 41 procent na 4,1 miliardy. Oznámil to ve čtvrtek mluvčí KB Michal Teubner.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Objem úvěrů poskytnutých klientům skupiny KB narostl meziročně o 8,6 procenta na 596,1 miliardy korun. Celkové vklady klientů oproti loňsku stouply o 12,7 procenta na 758,2 miliardy.

„Finanční trhy v prvním čtvrtletí ovlivnilo očekávání blížícího se konce měnových intervencí. To způsobilo silný příliv kapitálu ze zahraničí, který měl dopad na ceny a částečně se přelil do bankovních vkladů. Vývozci zároveň usilovali o zajištění svých budoucích příjmů proti možnému posílení české koruny. Z tohoto pohledu nebylo první čtvrtletí obvyklým,“ řekl generální ředitel Komerční banky Albert Le Dirac'h.

Většinovým vlastníkem KB je francouzská Société Générale. Té klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 19 procent na 747 miliónů eur (20 miliard korun).

Banka musela dát stranou 350 miliónů eur na pokrytí nákladů na právní spory. Jde především o urovnání sporu s investičním úřadem v Libyi. Souvisí s pěti finančními transakcemi v celkovém objemu 2,1 miliardy USD (51,5 miliardy korun), které se uskutečnily v letech 2007 a 2009, tedy před svržením bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Podmínky urovnání jsou tajné.

Reklama

Výběr článků

Načítám