Hlavní obsah

Zeelandia: Vyšetření na fipronil ve vejcích požadujeme od 10. srpna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Firma Zeelandia, v jejíchž produktech byl zjištěn jedovatý insekticid fipronil, požadovala od svého německého dodavatele vajec po dohodě s krajskými veterináři potvrzení o vyšetření na tuto látku od 10. srpna. Ve čtvrtek to firma uvedla na svém webu. Kontaminovaná zásilka však dorazila už na začátku měsíce, pochybení proto firma odmítá.

Foto: Státní veterinární správa

Článek

Poté, co se na konci srpna společnost dozvěděla, že fipronil byl zjištěn ve starších šaržích jejích výrobků, začala je stahovat. Látka byla potvrzena ve slovenském skladu sesterské společnosti Zeelandia. Čeští veterináři dostali varování z Německa před dodávkou do ČR 5. září.

„Po dohodě s krajskou veterinární správou jsme od 10. srpna začali od německého dodavatele ke každé dodané šarži vyžadovat potvrzení o provedeném laboratorním rozboru prokazující, že v šarži není fipronil obsažen. Žádná šarže nebyla bez tohoto potvrzení k expedici zákazníkům uvolněna,” informuje společnost.

Uvedla, že ani tato politika spolupráce nedokázala problémům s fipronilem předejít. „Mrzí nás, že se tímto musí zabývat naši zákazníci i koneční spotřebitelé. Naše firma nicméně nikterak nepochybila, ani se neprovinila proti českým zákonům nebo jakýmkoli doporučením orgánů státní správy, naopak jsme krajskou veterinární správou chváleni za příkladnou spolupráci,” uvádí.

Dovozci musí testovat všechny vejce

Firma obdržela na začátku srpna 7,2 tuny vaječné melanže a tekutých pasterizovaných bílků od německého distributora. Potraviny mohly být kontaminovány jedovatým insekticidem fipronilem.

Státní veterinární správa oficiální výsledky testů ještě neoznámila. „Podle informací z Německa měl být povolený limit na fipronil překročen čtyřnásobně,” řekl Novinkám mluvčí správy Petr Majer. Limit u vajec je 0,005 mg/kg. Firma surovinu distribuovala víc než 130 provozovatelům. Šlo o hotely, restaurace, pekárny, cukrárny a jídelny.

Stát v návaznosti zpřísnil kontrolu nad dovozovými potravinami, dovozci musí na přítomnost fipronilu testovat pod dvoumiliónovou pokutou všechna vejce a všechny vaječné produkty ze států Evropské unie.

Proti blechám a vším

Skandál vypukl v srpnu, kdy se na trhu v Belgii, Nizozemsku a Německu objevily miliony vajec obsahujících jedovatý fipronil, obvykle používaný v přípravcích proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso jedí lidé.

V souvislosti s kauzou provedly úřady razie v několika zemích. Eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis oznámil, že problém s insekticidem ve vejcích zasáhl zatím 26 členských zemí EU a také 19 dalších států.

Fipronil považuje Světová zdravotnická organizace za mírně toxický. Jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám