Hlavní obsah

Zastavit spirálu slev se obchodům nedaří. V akcích se prodává více zboží než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko je stále více rájem akčních slev. Ve slevových akcích se loni prodalo již 57 procent hlavních potravin, což je nárůst o jeden procentní bod proti předcházejícímu roku. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnila společnost Nielsen. Obchodníci přitom už přes rok apelují na to, že potřebují „smrtící spirálu” slev zastavit.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

U 30 hlavních drogistických kategorií dosáhl loni prodej s podporou slevových akcí 51 procent, meziročně o 3,7 procentního bodu více, vyplývá z průzkumu. Více než 52 procent tržeb rychloobrátkového zboží tak v ČR připadá ze slevových akcí, v roce 2009 to bylo jen 35 procent.

„Podíl tržeb realizovaných ve slevových akcích stále roste,” řekl komerční ředitel společnosti Nielsen David Vacl.

Již téměř tři čtvrtiny bylinných likérů, rumu, kávy a mléka se prodají ve slevách. V případě drogistického zboží se v akčních nabídkách nejvíce prodávají aviváže, prací prášky, plenky, toaletní papír a sprchové gely.

Řada obchodníků přitom na odborných konferencích loni i letos vyzývá k tomu, aby  „smrtící spirálu slev” zastavili. Upozorňují přitom na to, že ve slevovém „šílenství” je Česko na špici Evropy. [celá zpráva]

Výzvy se ale nedaří naplnit kvůli konkurenčnímu boji a velké oblibě slev mezi nakupujícími. Celkový počet akcí nabízených v letácích od roku 2014 stále roste, potvrzují i údaje serveru Kupi.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám