Hlavní obsah

Zájem o fyzické zlato prudce roste, prodejci mají od začátku války žně

S válkou na Ukrajině a vysokou inflací se vice lidí snaží ochránit své finance před znehodnocením. V této snaze se obrací k investicím do fyzického zlata, které je pro ně zárukou jistoty. To zaznamenávají i čeští prodejci zlatých cihliček, slitků či mincí, kterým prodeje od začátku války výrazně vzrostly.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Po vypuknutí války na Ukrajině jsme nárůst zájmu o nákup zlato pozorovali stejně jako ostatní konkurenční společnosti. Poptávka velmi převyšovala nabídku. Zlato i stříbro bylo hodně vyprodané, držíme si ale poměrně velké skladové zásoby, které se nám v tomto případě vyplatily,“ sdělil Novinkám výkonný ředitel internetového prodejce Zlaťáky.cz Martin Štich.

Obchod měl v loňském roce obrat kolem 1,9 miliardy korun, což bylo zhruba o 300 milionů více než předloni. Letos činí dosavadní obrat zatím 1,1 miliardy.

„Odhadujeme ale, že bychom do konce roku mohli dosáhnout obratu 2,5 miliardy,“ prozradil Štich.

Značný nárůst v prodejích zaznamenala také Česká mincovna, podle které stoupl zájem českých obchodníků o zlaté slitky či mince natolik, že slévárny ve Švýcarsku na jaře nestíhaly a zákazníci čekali v pořadníku i několik týdnů.

„V prvním a druhém čtvrtletí stouply mincovně prodeje zhruba o třicet procent,“ řekla Novinkám mluvčí České mincovny Lenka Klimentová.

EU zakáže v novém balíku sankcí dovoz ruského zlata

Ekonomika

Mezi investory si zlato už od nepaměti uchovává reputaci bezpečného přístavu v dobách finančních krizí, což na základě zvýšeného prodeje potvrzuje právě i nynější válka.

Žlutý kov má navíc ještě jednu výhodu: investice do něj není zatížena DPH.

„Od investičního zlata by se ale nemělo očekávat generování pravidelného zisku, jeho účelem je ochrana bohatství v dlouhodobém horizontu,“ upozornil Štich.

Podobně to vidí i Klimentová. „Je třeba mít na paměti, že zlato je volatilní komodita – zažívá vzestupy a pády. Ve středně až dlouhodobém horizontu se na něj mohou investoři ale vždy spolehnout.“

Lehce zvýšenou poptávku po investici do zlata eviduje také on-line investiční platforma Portu.

Její zakladatel Radim Krejčí Novinkám prozradil, že objem nákupů zlata za druhé čtvrtletí tohoto roku vzrostl o šest procent v porovnání s objemy na konci loňského roku.

„Zlato z obecného pohledu patří do diverzifikovaného portfolia, nemělo by být však výrazně převažováno oproti jiným třídám aktiv. Do našich konzervativních portfolií jej zařazujeme rámcově v jednotkách procent,“ vysvětlil Krejčí.

„Do zlata investujeme pomocí burzovně obchodovaných nástrojů typu ETC, které drží fyzické zlato v trezoru v Londýně. Nejedná se tak o žádný derivát, ale ekvivalent fyzického nákupu kovu,” dodal.

Zákaz dovozu zlata Rusko moc bolet nebude, tvrdí analytici

Ekonomika

Pozor na to, u koho nakupujete

Právě v souvislosti s koupí fyzického zlata by si ale potenciální investoři měli dávat pozor na to, od koho nakupují.

„Dejte si pozor na bezkonkurenční nabídky, které prodejci často nabízejí. Pokud bude cena v porovnání s podobnými produkty extrémně nízká, znamená to, že něco není v pořádku. Žádný prodejce totiž vědomě nebude prodávat své produkty se ztrátou,“ upozornil šéf marketingu České mincovny Jaroslav Černý.

I podle Krejčího by měli být lidé obezřetní, přičemž dávat pozor by si měli na rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou.

„V české praxi je zcela běžné, že tento rozdíl dosahuje až 30 procent. Kdo si tak koupí takový slitek, je de facto rázem 30 procent v mínusu. Vždy bych proto doporučil se zajímat o to, za jakou cenu je daný obchodník ochoten ode mě dané fyzické zlato či jiný kov obratem vykoupit, aby si člověk udělal obrázek, kolik nákupem ztratí,“ doporučil.

Reklama

Výběr článků

Načítám