Hlavní obsah

Záchranný plán pro Alstom pomohl jeho akciím

Novinky, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Akcie francouzské strojírenské společnosti Alstom v závěru uplynulého týdne značně zpevnily, jejich kurs vzrostl o 8 procent nad tři eura. Za poslední dva roky ale tyto cenné papíry ztratily již 90 procent své hodnoty, protože firma dlouhodobě tone v nesnázích.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Investoři v pátek doufali, že Evropská unie přece jen schválí pomoc francouzské vlády. Vedení společnosti v pátek odpoledne jednalo o plánech pro Alstom s francouzskými vládními činiteli a představiteli Evropské komise. Záchranný plán francouzské vlády v hodnotě 3,4 miliardy eur spočívá v navýšení kapitálu a převzetí 30 procent akcií firmy. Odvrátil by se tak bankrot renomovaného výrobce vysokorychlostních vlaků TGV, energetických zařízení nebo velkých lodí a zaměstnavatele téměř 110 000 lidí.

Komisař Mario Monti ale vyhlásil, že je připraven obrátit se na soud se žádostí o předběžné opatření, jež by zabránilo poskytnutí veřejných peněz Alstomu, pokud by tak Paříž chtěla učinit před skončením vyšetřování komise. Francouzská vláda ve čtvrtek oznámila, že záchranný plán upraví tak, aby vyhovoval evropským pravidlům a optimisticky se vyjádřila i ministryně průmyslu Nicole Fontainová. Britský list Financial Times napsal, že pokud Monti francouzskému tlaku ustoupí, ztratí svoji reputaci.

K růstu akcií Alstomu přispěla i zpráva pařížského listu Le Figaro, podle které by podíl ve firmě mohl místo vlády převzít německý koncern Siemens. Tato společnost letos koupila divizi průmyslových turbín Alstomu včetně produkce turbín v Brně.

V Praze po stagnaci pokles

Evropské akcie v pátek dopoledne posilovaly, odpoledne však klesaly pod vlivem signálů věštících slabší zahájení obchodů na amerických akciových trzích. Investoři a analytici byli znepokojeni menším než očekávaným růstem spotřeby obyvatel USA a poklesem indexu důvěry spotřebitelů.

Český akciový trh v pátek téměř po celý den stagnoval, v závěru se však přizpůsobil poklesu na velkých zahraničních burzách. Nejvíce oslabila Komerční banka, a to o 2,25 procenta na 2475 Kč, a také Philip Morris, který uzavřel na 14 550 Kč s úbytkem 1,66 procenta. Index PX 50 klesl o 0,74 procenta na 633,1 bodu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám