Hlavní obsah

Za nefunkční zdravotní knížky brali 546 tisíc měsíčně z peněz pacientů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Velmi štědře se ke svým zaměstnancům zachovala společnost IZIP, která spravuje elektronické zdravotní knížky. Loni totiž vyplatila svým devíti zaměstnancům 59 miliónů korun. Každý z nich si tak vydělal průměrně 546 tisíc korun měsíčně, a to převážně z peněz pojištěnců Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Logo VZP

Článek

Zprávu přinesla čtvrteční Mladá fronta Dnes (MfD) s odvoláním na výroční zprávu společnosti. Paradoxem je, že zmiňovaných devět zaměstnanců dostávalo takovéto částky i přesto, že projekt elektronických zdravotních knížek nefunguje tak, jak by měl. Zdravotní údaje o pacientech totiž sdílí přes internet jen minimum lékařů. Navíc měla firma po odečtení platů zisk jen pět miliónů.

„Je to velmi nadprůměrné odměňování, i když pro mě je důležitější, aby služba začala přinášet úspory. Teď je evidentní, že systém nefunguje. Ordinace aktivně nespolupracují,“ řekl šéf správní rady VZP a poslanec ODS Marek Šnajdr, který naznačil, že pojišťovna by IZIP mohla začít dávat méně peněz než dosud.

Společnost IZIP provozuje pro VZP elektronické zdravotní knížky se zdravotními daty zhruba 2,3 miliónu z celkem 6,5 miliónu pojištěnců, kteří knížku mají. VZP už za elektronické knížky zaplatila přes miliardu korun. Měsíční paušál firmě IZIP, která systém provozuje, činí 20 miliónů korun.

Firma IZIP nepracuje na databázi elektronických zdravotnických knížek sama. Subdodávky zadává firmě MD Access, která sídlí na stejné adrese a v jejím představenstvu sedí stejní lidé jako v IZIP.

Reklama

Výběr článků

Načítám