Hlavní obsah

Warren Buffett koupil americkou strojírenskou firmu. Továrnu má i v Plzni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Investiční společnost Berkshire Hathaway ovládaná proslulým americkým miliardářem Warrenem Buffettem se dohodla na převzetí americké průmyslové firmy Precision Castparts za zhruba 32 miliard dolarů (790 miliard korun). Oznámila to v pondělí firma Berkshire.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Warren Buffett

Článek

Dohoda podle listu The Wall Street Journal představuje největší akvizici v historii podniku.

Precision Castparts působí rovněž v České republice, kde má výrobní závod v Plzni. Zde vyrábí hlavně díly do leteckých motorů a zaměstnává asi dvě stě lidí.

Celková hodnota transakce včetně dluhu činí 37,2 miliardy dolarů. Berkshire podle dohody zaplatí za každou akcii firmy Precision Castparts 235 dolarů.

Společnost Precision Castparts, založená v roce 1949 v Portlandu ve státě Oregon, vyrábí komponenty strojů a leteckých motorů a vybavení pro elektrárny a těžařský průmysl. Její roční tržby dosahují deseti miliard dolarů. Firma v minulých letech pomocí akvizic výrazně expandovala, její akcie však kvůli výrobním a dalším problémům výrazně zaostávaly za růstem širšího trhu.

Rekordní obchod

Skupina Berkshire Hathaway ovládá více než 80 dceřiných společností, které podnikají v různých odvětvích. Vlastní rovněž významné podíly v řadě známých firem, jako jsou Coca-Cola, IBM a American Express.

Největší akvizicí Berkhsire bylo dosud převzetí 77 procent akcií železniční společnosti Burlington Northern Santa Fe za 26 miliard dolarů z roku 2010. V posledních letech se Buffettova společnost spojila s brazilskou investiční firmou 3G Capital Partners ke transakcím v potravinářském sektoru a výsledkem byla koupě výrobce kečupů H. J. Heinz za 23 miliard dolarů a jeho následné sloučení se společností Kraft Foods Group.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám