Hlavní obsah

Vývoz aut v únoru ožil a vylepšil statistiku zahraničního obchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zahraniční obchod Česka v únoru skončil v přebytku 17,6 miliardy korun, meziročně tak byl nižší o 1,4 miliardy. Bilanci příznivě ovlivnil vývoz motorových vozidel. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Vývoz aut ožil

Článek

Vývoz meziročně stoupl o 5,1 procenta na 300 miliard korun a dovoz o šest procent na 282,4 miliardy Kč.

„Za vyšším než předpokládaným přebytkem stojí především únorové oživení průmyslové výroby, zejména automobilového sektoru. Jen bilance s motorovými vozidly se meziročně zvýšila o čtyři miliardy korun, což je po jejím propadu v lednu dobrá zpráva,” uvedla ekonomka KB Monika Junicke. „Přesto od začátku roku pozorujeme zpomalení dynamiky vývozu, za kterým můžeme nalézt pokles zahraniční poptávky,” upozornila.

Růst bilance v únoru brzdilo zhoršení vývozu ostatních dopravních prostředků a elektronických a optických přístrojů. Saldo obchodování s ostatními dopravními prostředky se meziročně zhoršilo o 2,7 miliardy korun a u počítačů, elektronických a optických přístrojů o 1,3 miliardy korun. O 2,3 miliardy meziročně horší saldo vykázal i obchod s ropou a zemním plynem.

Přebytek obchodu se státy Evropské unie proti loňskému únoru stoupl o 9,8 miliardy na 65,4 miliardy korun. Naproti tomu se o 10,8 miliardy korun prohloubil schodek obchodování se státy mimo EU a dosáhl tak 45,6 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám