Hlavní obsah

Vyšší DPH zdraží restaurace

Právo, ČTK, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přeřazení stravovacích služeb do vyšší sazby daně z přidané hodnoty (DPH) po vstupu Česka do EU by podle ředitele analytické firmy Mag Consulting Jaromíra Beránka vyvolalo jednorázové zdražení v restauracích v průměru o čtyři až pět procent.

Foto: archív Petra Mráčka

Lenka Filipová

Článek

"Restaurace by totiž do cen nepromítly celý nárůst daně z pěti na 22 procent kvůli vysoké konkurenci a stagnující poptávce, zejména ze strany zahraničních turistů," řekl Beránek. Celkem by však podle jeho odhadu vzrostly příští rok ceny stravování v případě přesunu restaurací do vyšší sazby DPH až o devět procent. I bez zvýšení DPH firma totiž očekává, že ve stravování ceny porostou rychleji než inflace, a to asi o 3,2 procenta.

Kvůli přesunu stravovacích služeb do základní sazby DPH by zřejmě více zdražily střední a větší restaurace. Naopak u malých restaurací by se zdražení neprojevilo vůbec. Řada těchto podniků totiž DPH neplatí. Evropská unie v současnosti řadí stravovací služby do základní sazby, která musí být minimálně na úrovni 15 procent. Uvažuje však o jejich přesunu do snížené sazby. Pokud by se k tomuto kroku neodhodlala, musely by české hospody a restaurace od května 2004 podražit.

V ČR je základní sazba 22procentní, stravovací služby jsou však nyní zařazeny do snížené pětiprocentní sazby. Alkohol by kvůli vyšší DPH v restauracích nezdražil. Alkoholické nápoje, včetně piva, a tabákové výrobky jsou totiž stále zařazeny v základní sazbě DPH. Ceny alkoholických nápojů a tabákových výrobků však zdraží vyšší spotřební daň.

Reklama

Výběr článků

Načítám