Hlavní obsah

Výrobce olomouckých tvarůžků je v konkurzu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

V obci Loštice na Šumpersku byly donedávna dvě firmy, které jako jediné na celém světě vyráběly pravé olomoucké tvarůžky. Jednu z nich, JD, poslal v úterý ostravský krajský soud do konkurzu. Firma zastavila výrobu kvůli finančním potížím už v březnu.

Foto: Jiří Smutný

brněnští vlci arktičtí ve výstavním výběhu

Článek

Českou pochoutku s nezaměnitelným aroma už tak vyrábí jen společnost A.W.

Návrh na konkurz firmy JD podali její věřitelé, společnost Union Leasing a Místecká mlékárna. "Tato tvarůžkárna nám dluží zhruba osm miliónů korun za dodávky tvarohu. Problémy se začaly projevovat loni na podzim. Protože jsme se s majitelkou firmy nedohodli na žádném řešení, předali jsme věc právníkům," potvrdila už v březnu jednatelka Místecké mlékárny z Frýdku-Místku Božena Kaločová.

Správcem konkurzní podstaty soudce jmenoval Miroslava Müllera.

Společnost JD zaměstnávala 25 lidí z Loštic a okolních obcí. Její majitelkou je Olga Křupková, pravnučka zakladatele výroby tvarůžků v Lošticích Aloise Wesselse. Jeho krev koluje i v provozovatelích druhé firmy A.W. Obě firmy mají v rukou stejný recept, vzájemně si ale konkurovaly. A právě JD v souboji nakonec podlehla.

Konkurz jí hrozil už v roce 1998. Tehdy návrh podala Mlékárna Kunín, které JD dlužila za dodávky tvarohu.

Anketa

Máte rádi olomoucké tvarůžky?
Ano
75,8 %
Ne
12,1 %
Nevím, nikdy jsem neochutnal/a
12,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 703 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám