Hlavní obsah

Výrobce letadel Czech Sport Aircraft jde do insolvence

Kunovický výrobce lehkých sportovních letadel Czech Sport Aircraft na sebe podal koncem června insolvenční návrh, informuje deník E15. Firma dluží věřitelům 62,6 milionu korun, což převyšuje její celkovou hodnotu. Soudu proto navrhuje vyhlášení konkurzu. Krajský soud v Brně už návrh na zahájení řízení schválil, vyplývá z dokumentu v insolvenčním rejstříku.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Sportovní letadlo SportCruiser s výrobním číslem 600 míří na americký trh, stejně jako většina strojů vyrobených v kunovické firmě.

Článek

Firma Czech Sport Aircraft se v minulých letech s partnerskou firmou Cruiser Aircraft soustředila na expanzi na zámořském trhu, kam od roku 2015 dodávala desítky lehkých sportovních letadel. Kunovická firma sázela především na generační obměnu stárnoucích letadel v zámoří sloužících pro rekreační létání i pro základní letecký výcvik.

Z posledních dostupných hospodářských výsledků podle deníku plyne, že firma v roce 2017 prodělala 28 milionů korun při tržbách přes 140 milionů korun.

Nejvíc peněz, téměř 53,8 milionu korun, dluží Czech Sport Aircraft společnosti Investfinance Slovakia. Ta kunovickému výrobci letadel v minulosti poskytla úvěry, jejichž splatnost odmítla letos prodloužit.

Společnost Czech Sport Aircraft vznikla v roce 2008. Dosud v Kunovicích vyrobila přes 670 letadel, uvádí na svém webu. Podle návrhu na zahájení insolvenčního řízení má Czech Sport Aircraft dva zaměstnance. Dalších 14 lidí pro podnik pracovalo na dohodu o provedení práce, činný byl ale jen jeden z nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám