Hlavní obsah

Výhled ekonomiky se zlepšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí v nové prognóze zlepšilo výhled tuzemské ekonomiky. Čeká letos růst HDP o 0,1 procenta. V lednu očekávalo pokles o 0,5 procenta. V roce 2024 by růst ekonomiky mohl podle ministerstva zrychlit na tři procenta.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ministerstvo financí

Článek

Inflace by letos měla být podle prognózy 10,9 procenta, v příštím roce by měla klesnout na 2,4 procenta. Právě vysoká inflace aktuálně zpomaluje ekonomický růst a snižuje životní úroveň Čechů.

K mimořádně silnému růstu spotřebitelských cen podle ministerstva přispívají nejen potraviny, elektřina, zemní plyn, ale i další služby a zboží. Protiinflačně naopak působí posilování kurzu koruny.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) by měla inflace „začít rychle klesat a ve druhé polovině roku by se měla dostat pod deset procent“.

„Už v příštím roce se pak inflace vrátí blízko k dvouprocentnímu inflačnímu cíli České národní banky,“ tvrdí ministr, podle něhož resort v predikci snížil i odhad vývoje nezaměstnanosti, která by neměla letos přesáhnout tři procenta.

Růst ekonomiky v příštím roce podpoří podle ministerstva obnovení spotřeby domácností.

Deficit veřejných financí by letos měl dosáhnout 3,5 procenta HDP. Celkové zadlužení klesne podle ministerstva na 43,5 procenta HDP po loňských 44,1 procenta.

Česká ekonomika letos klesne o 0,5 procenta, předpovídá MMF

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám