Hlavní obsah

Vlastník Novy propustí do konce roku tisíc osob

Praha

Mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), která v Česku vlastní televizi Nova, počítá se snížením počtu zaměstnanců o tisíc lidí do konce roku. Vyplývá to z prohlášení jednoho z šéfů CME Michaela Del Nina v rozhovoru s investory zveřejněném na stránkách firmy.

Článek

Podle dostupných informací CME zaměstnává asi 4500 lidí. Firma se chce zaměřit na svou hlavní činnost, kterou je provozování televizních stanic.

„V několika posledních týdnech jsme urychlili a rozšířili podnikové restrukturalizační plány, které byly oznámeny dříve. Do konce tohoto roku máme za cíl mít přibližně o tisíc zaměstnanců méně než začátku roku 2013. Očekáváme, že výsledkem budou roční úspory 30 miliónů dolarů proti roku 2012, ale také to pro nás v tomto roce povede k vyšším nákladům na restrukturalizaci, než se očekávalo,“ uvedl manažer.

Očekává, že náklady na restrukturalizaci letos dosáhnou zhruba 20 miliónů dolarů, a také přibudou náklady na odstupné za třetí a čtvrté čtvrtletí v celkové výši zhruba sedmi miliónů dolarů.

Propad příjmů z reklamy

Společnost se snaží nastartovat růst výnosů, které se propadly po zavedení nové obchodní politiky v letošním roce.

„Provádíme změny v našem přístupu k prodeji reklamy v České republice, které odráží lekce, jež jsme si osvojili v průběhu tohoto roku. Také se pozorněji díváme na strukturu nákladů napříč společností a určujeme způsoby, jak zeštíhlet a stát se efektivnějšími,“ poznamenal.

Letošní změna obchodní politiky znamenala výrazný nárůst cen inzerce. Řada klientů proto se svými rozpočty přešla ke konkurenční Primě nebo k jiným médiím a výsledkem byl výrazný propad reklamních výnosů.

CME se dále hodlá soustředit zejména na budování hlavních aktiv televizního vysílání v každé zemi.

„V současnosti tudíž přezkoumáváme alternativy pro některé naše naše vedlejší činnosti, jako je distribuce do kin a v oblasti domácího videa, včetně možného zbavení se části nebo veškerého tohoto majetku. I když některé z těchto činností měly solidní výsledky, domníváme se, že společnosti lépe poslouží ostřejší manažerské zaměření na její hlavní činnosti,“ dodal Michael Del Nin.

Mateřské společnosti CME včetně Novy nebo slovenské Markízy nyní začínají fungovat pod novým vedením. Nova, která má v současnosti zhruba 650 zaměstnanců, již oznámila některé dílčí programové změny.

Reklama

Výběr článků

Načítám