Hlavní obsah

Vítkovice zajímá nejen dostavba Temelína, podepsaly dodatek s Westinghousem

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Dodatek ke stávajícímu memorandu o spolupráci podepsali v úterý v Ostravě představitelé společností Westinghouse Electric Company a Vítkovice. Největší tuzemská strojírenská skupina by se tak mohla dostat k dodávkám na stavby jaderných elektráren po celém světě.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prezident Westinghouse Electric Company Danny Roderick (vlevo) a generální ředitel společnosti Vítkovice Jan Světlík

Článek

„Vítkovice dělají jadernou energetiku od 70. let minulého století a mají v ní velikou tradici. Jsem proto velmi rád, že se nám podařil podepsat dodatek smlouvy o spolupráci, která byla časově limitovaná, a že se naše spolupráce bude dále rozvíjet,“ vysvětlil generální ředitel společnosti Vítkovice Machinery Group Jan Světlík a dodal, že v oboru nukleárních technologií mají světový trh rozděleny pouze tři firmy.

A se všemi mají Vítkovice dohodu o globální spolupráci. „Zbavovat se třetiny světového trhu by bylo chybou,“ poukázal. Memorandum s Westinghousem umožňuje podle Světlíka dostat se Vítkovicím na světový nukleární trh. „Máme zájem s nimi dělat v Indii, na projektech v Evropě i mimo Evropu.“

Co přesně by Vítkovice dodávaly, pokud by americká společnost zvítězila v tendru na dostavbu jaderné elektrárny AP1000 v Temelínu, nelze nyní říct. „Vyjednáváme s Westinghousem tak, abychom se dostali do primárního i sekundárního okruhu,“ naznačil Světlík.

Prezident a generální ředitel Westinghouse Electric Company Danny Roderick uvedl, že v případě úspěchu u dostavby Temelína potřebuje firma k vybudování reaktoru místní dodavatele, kteří splňují kvalitativní požadavky. „Narozdíl od ruské konkurence totiž naše komponenty budou vyrobeny tady na místě, kdežto u konkurence jsou vyrobeny venku a dovezeny,“ vysvětlil a dodal, že právě proto Vítkovice mezi případné dodavatele při dostavbě Temelína patří.

Reklama

Výběr článků

Načítám