Hlavní obsah

Velké obchody zůstanou v úterý na svátek svatého Václava zavřené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké obchody zůstanou v úterý 28. září na státní svátek podle zákona zavřené. Lidé tak nenakoupí v hypermarketech či supermarketech. V provozu nebudou ani hobbymarkety a některá obchodní centra. Prodejci o tom zákazníky informují na webových stránkách, sociálních sítích nebo v akčních letácích.

Foto: Petr Horník, Právo

Na snímku prodavač v Bille na Hlavním nádraží. Obchody na nádražích a letištích mají ze zákazu svátečního prodeje výjimku.

Článek

Zákon o prodejní době se nevztahuje na obchody s prodejní plochou pod 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny ve zdravotnických zařízeních, ale také obchody v místech zvýšené koncentrace cestujících, jako jsou letiště či nádraží.

Například řetězec Billa tak bude mít v provozu obchody na letišti Václava Havla a hlavním nádraží v Praze.

„Otevřeny zůstanou také všechny čerpací stanice s konceptem Billa stop,” uvedla mluvčí společnosti Dana Bratánková.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření ještě vlastně pořád platí

Domácí

V případě sítě Albert bude fungovat prodejna v Českých Budějovicích na autobusovém nádraží v dopravně obchodním centru Mercury, sdělila firma.

Globus bude mít kromě hypermarketů, podle informací v letácích, zavřené většinou také čerpací stanice a mycí linky, v některých městech budou čerpací stanice fungovat v samoobslužném režimu.

Zákaz prodeje se nevztahuje na velkoobchody. Všechny své obchody bude mít tedy otevřené Makro, a to ve standardní provozní době.

Přístup obchodních center se liší. Většina jich bude v provozu, zavřené zůstanou obchody s plochou větší než 200 metrů čtverečních.

Pražské centrum Palladium upravilo provozní dobu, obchody v něm otevřou klasicky v 09:00, zákazníky ale obslouží jen do 21:00 místo 22:00.

Pepco chce v Evropě vytvořit 13 tisíc pracovních míst

Ekonomika

Rychlá občerstvení budou v Palladiu fungovat od 09:30 do 21:00 a patro s restauracemi od 11:00 do 22:00. Zcela zavřené bude v Praze centrum Arkády Pankrác, lidé v něm budou ale moci navštívit atrakci Svět medúz.

Omezení prodeje o vybraných svátcích v prodejnách nad 200 metrů čtverečních platí od konce roku 2016. Velké obchody musejí zůstat zavřené na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince.

Podnikatelské svazy zákon o prodejní době opakovaně kritizují. Naopak odboráři usilují o rozšíření regulace na všech 13 svátků.

Reklama

Výběr článků

Načítám