Hlavní obsah

Ve Slovinsku vtrhla policie do centrální banky, ECB zemi hrozí právními kroky

Evropská centrální banka (ECB) ve středu varovala, že podnikne právní kroky proti Slovinsku poté, co slovinská policie zabavila dokumenty z tamní centrální banky. Zákrok, který podle ECB narušuje její výsady a imunity, odsoudil prezident ECB Mario Draghi. Zároveň vybídl šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, aby zasáhl, informovala agentura Reuters.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Prezident Evropské centrální banky Mario Draghi

Článek

Slovinská policie ve středu na čtyřech místech v Lublani shromažďovala důkazy kvůli možným nesrovnalostem během záchrany slovinských bank z roku 2013. Jedním z míst, kam policisté vkročili, byla slovinská centrální banka.

Podle ECB policie zabavila informace z počítačů guvernéra slovinské centrální banky Boštjana Jazbece a dále údaje od bývalého viceguvernéra banky a některých zaměstnanců. Slovinsko je členem eurozóny a Jazbec je coby guvernér národní centrální banky členem Rady guvernérů ECB.

„Zkonfiskovaný materiál obsahuje informace ECB a tyto informace jsou chráněny na základě přímo použitelného primárního práva Evropské unie,” uvedl podle Reuters Draghi v dopise slovinskému nejvyššímu státnímu zástupci.

„ECB bude rovněž prozkoumávat možné příslušné zákonné prostředky podle slovinského práva,” uvedla.

Slovinské sdružení drobných akcionářů v roce 2014 podalo několik žalob na slovinskou centrální banku a místní bankovní domy, ve kterých tvrdilo, že podřízené dluhopisy a kapitál akcionářů v zachráněných bankách neměly zaniknout. Slovinská centrální banka obvinění z nesprávného nakládání s údaji při sestavování záchranného balíčku pro slovinské banky odmítá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám