Hlavní obsah

V zásobnících v ČR je už veškerý plyn, který správa koupila do hmotných rezerv

V plynových zásobnících je už veškerý plyn, který koupila Správa státních hmotných rezerv (SSHR) na pokyn vlády. SSHR pořídila 2,4 terawatthodiny (TWh) zemního plynu. Celková cena je 8,5 miliardy korun a je v ní započítáno DPH, poplatek za dopravu a skladování na 11 měsíců, sdělil předseda SSHR Pavel Švagr. Plyn dosud v nouzových zásobách nebyl. Celkově jsou zásobníky v České republice naplněny asi ze dvou třetin.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dodávka plynu, kterou zajišťovala společnost ČEZ, skončila oproti plánům o měsíc dříve. „Tím došlo k naplnění úkolu od vlády pořídit do nouzových zásob novou komoditu a zvýšit energetickou bezpečnost ČR,“ uvedl Švagr.

SSHR skladuje například ropu a ropné produkty nejméně na 90 dní spotřeby. Vláda v červnu schválila nákup další ropy do skladů SSHR. Hrozilo, že zásoby klesnou pod zákonné minimum. SSHR tak nakoupí v otevřeném výběrovém řízení asi 75 tisíc tun ropy, má připraveno 50 milionů dolarů, tedy téměř 1,2 miliardy korun.

Německo jedná o případné záchraně Uniperu, který dodává plyn i českým firmám

Ekonomika

Nejplnější jsou nyní zásobníky společnosti RWE Gas Storage, která je největším provozovatelem plynových zásobníků v ČR. Plné jsou na téměř 78 procent, vyplývá z informací na webu Gas Infrastructure Europe.

Celkový republikový průměr naplněnosti zásobníků snižuje například zásobník společnosti Moravia Gas Storage v Dambořicích na Hodonínsku, který napůl vlastní společnost MND patřící pod skupinu KKCG podnikatele Karla Komárka a ruský státní podnik Gazprom. Gazprom má zároveň pronajatých 90 procent kapacity, zásobník ale plynem neplní.

Gazprom by mohl změnit smlouvy, pokud Západ zavede cenový strop na ruský plyn

Ekonomika

KKCG nyní jedná s českou vládou o převodu výkonu akcionářských práv ve společnosti Moravia Gas Storage (MGS) na český stát. „Podzemní zásobník plynu Dambořice je součástí kritické energetické infrastruktury země. KKCG vede jednání s vládou s cílem podpořit stát v jeho úsilí o energetickou nezávislost na Rusku,“ uvedla Komárkova firma. Vláda nyní návrh analyzuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám