Hlavní obsah

V Česku je akutní nedostatek léků na bolest pro miminka

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice momentálně panuje akutní nedostatek léků na bolest a zvýšenou teplotu pro miminka. Od srpna jsou nedostupné paracetamolové čípky prodávané pod obchodním názvem Paralen a v listopadu došla i jejich alternativa značky Panadol. Na neutěšenou situaci upozornil server regionálních Deníků.

Foto: Profimedia.cz

V České republice momentálně panuje akutní nedostatek léků na bolest a zvýšenou teplotu pro miminka.

Článek

Informaci Novinkám potvrdila mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Barbora Peterová.

Špatně dostupné jsou čípky s paracetamolem pro nejmenší děti. Větší děti už mohou použít i jiná léčiva. Malým dětem je složité podat lék například ve formě tablety, nejběžnější je proto rektální podání čípky.

Čípky Paralen 100 mají nahlášen výpadek již od poloviny srpna z výrobních důvodů. „Předpokládaný termín obnovení je konec letošního roku, tedy 31. prosince 2019,” uvedla Peterová na dotaz Novinek.

„U alternativního léčivého přípravku Panadol BABY, 125MG SUP 10 je z důvodu vysoké poptávky nahlášeno přerušení dodávek k 20. listopadu 2019,” dodala.

Lékárny si po výpadku léku na srdce dělají zásoby

Domácí

Podle Peterové však přerušení dodávek nemusí automaticky znamenat, že je lék pro pacienty zcela nedostupný. „Je možné, že některé lékárny mají zásoby na skladě čili mají daný lék k dispozici; o zásobách jednotlivých lékáren však nemáme informace,” upřesnila.

Pro miminka infuze, pro větší děti i jiné alternativy

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) podle Deníku slibuje, že situaci bude řešit. „SÚKL situaci intenzivně řeší a jedná s výrobci,“ řekl listu s tím, že pokud děti nemohou dostat lék ve formě tablet, je možné podat přípravek nitrožilně.

„Nahrazujícími léčivými přípravky jsou léky v jiné síle (dle hmotnosti dítěte) či lékové formě, například Paralen ve formě suspenze nebo tablet, pro použití za hospitalizace lze využít paracetamol k infuznímu podání,” doplnila mluvčí SÚKL Peterová.

„Pro skupinu pacientů s tělesnou hmotností 8 až 15 kilogramů a v případě, že perorální podávání léku není vhodné, doporučujeme individuální přípravu v lékárně s příslušnou dávkou ve formě čípků nebo léčivé přípravky s obsahem léčivé látky ibuprofenum ve formě čípků indikované pro děti od 6 kilogramů,” dodala.

Lékárnám chybějí důležité léky. Pomoci má změna zákona

Ekonomika

Jde například o přípravek Nurofen pro děti čípky 60 mg. „Pro skupinu pacientů s tělesnou hmotností vyšší než 15 kilogramů je možné použít dostupný léčivý přípravek Panadol Junior 250 mg čípky,” uzavřela Peterová.

Paracetamol působí proti bolesti, ne proti zánětům

Pod obchodními názvy Panadol, Paralen a podobně se v lékárnách prodává léčivo paracetamol. Léčivo je v nízkých dávkách považováno za bezpečné i pro děti mladší 12 let, stejně jako pro těhotné či kojící ženy.

Léčivá látka paracetamol snižuje zvýšenou teplotu a působí proti bolesti, nicméně nemá protizánětlivý účinek.

Reklama

Výběr článků

Načítám