Hlavní obsah

Úsporná opatření se musí schválit do konce roku, zavelel španělský premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Nová španělská vláda chce ještě do konce letošního roku schválit sérii nejnaléhavějších opatření, která mají pomoci stabilizovat bankrotem ohroženou ekonomiku. Rozpočtový deficit by se měl díky nim v příštím roce snížit zhruba o 16,5 miliardy eur (asi 400 miliard korun). Poslancům to řekl novopečený španělský premiér Mariano Rajoy.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Mariano Rajoy

Článek

Rajoy v parlamentu nastínil obrysy chystaných reforem vůbec poprvé od voleb, které se svou pravicovou Lidovou stranou (PP) přesvědčivě vyhrál. Zákonodárce upozornil, že hospodářská situace je skutečně velmi vážná a že vláda má před sebou těžké období.

„Musíme se vypořádat s obrovskými problémy a snažit se je ze všech sil řešit,“ řekl šéf lidovců. O konkrétní podobě reformních kroků toho ale Rajoy, který má být v úterý potvrzen parlamentem ve funkci premiéra, zatím příliš neřekl. Zopakoval některé sliby, které zaznívaly už během volební kampaně – například zavedení bonusu ve výši 3000 eur (asi 75 000 korun) pro každého živnostníka, který v roce 2012 přijme nového zaměstnance.

Důchody prý škrty nepostihnou

Oznámil také, že státní úřady nebudou přijímat nové pracovníky, zároveň však ujistil, že úspory se nebudou týkat plánovaného zvyšování důchodů a že se předpokládá zrušení daně z nákupu nemovitosti.

Čtvrtá největší ekonomika eurozóny už delší dobu bojuje s obrovskou nezaměstnaností a nově také s hospodářskou recesí. Vláda si stanovila cíl na postupné snižování deficitu a příští rok ho chce srazit na 4,4 procenta HDP.

Reklama

Výběr článků

Načítám