Hlavní obsah

Únorové tržby v maloobchodě zpomalily růst na 0,6 procenta

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tržby v maloobchodě v únoru zpomalily meziroční růst na 0,6 procenta z lednových 5,6 procenta. Klesaly zejména tržby za pohonné hmoty (2,2 procenta) a potraviny (1,1 procenta). Čísla se týkají maloobchodu kromě prodeje automobilů a dalších motorových vozidel. Údaje zveřejnil ve středu Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Tržby maloobchodu

Článek

Podle ekonoma Komerční banky Davida Kocourka maloobchodní tržby oproti minulému měsíci zpomalily meziroční růst „ještě více, než jsme předpokládali”.

„Na růstu se ovšem podílely všechny sortimentní skupiny, ze kterých nejvyšší růst vykázaly tržby za nepotravinářské zboží,” sdělil Novinkám.

„Domácnosti tedy svou příjmovou situaci vidí pozitivně, když narůstá ochota utrácet za zbytné zboží,” dodal.

Za zpomalením delší loňský únor

Podle ekonoma ING Jakuba Seidlera jde však únorové zpomalení tržeb na vrub především kalendářním vlivům. Loňský únor byl totiž delší než ten letošní, neboť byl přestupný rok.

„Nemění tak nic na dosavadním příznivém vývoji spotřebitelské poptávky a nebude tak pro ČNB představovat důvod k oddalování kurzového závazku,” uvedl pro Novinky.

Meziměsíčně se tržby zvýšily v únoru reálně o 0,9 procenta. Tržby za potraviny vzrostly o 1,3 procenta, za nepotravinářské zboží o 0,9 procenta. Naopak za pohonné hmoty klesly o jedno procento.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám