Hlavní obsah

Unipetrol zpevnil nad 150 Kč

– PRAHA
Právo, Bedřich Choděra

České akcie dosáhly v úvodu nového týdne nových rekordů. Akcie ČEZ zpevnily nad 400 Kč, Komerční banka se vrátila nad 3700 Kč, nejvíce pozornosti ale poutal Unipetrol. Ještě před vyhlášením hospodářských výsledků posílil o 8 procent nad hranici 150 Kč.

Foto: Národní divadlo Brno

Z plakátu

Článek

Růst Unipetrolu podpořily informace, že jeho nový polský majoritní vlastník PKN Orlen uvažuje o vstupu na pražskou burzu. To by firmě mohlo vyřešit potíže s odkupem akcií, který bude muset po převzetí vyhlásit. PKN ale zatím stále čeká na vyjádření, zda Evropská komise s převzetím Unipetrolu souhlasí. To bude známo zřejmě až v polovině března, ne-li později. Teprve po tomto verdiktu EK se polský vlastník rozhodne, zda na pražskou burzu vstoupí. Akcie Unipetrolu by se pak mohly vyměňovat za akcie PKN.

Hospodářské výsledky Unipetrolu byly vyhlášeny až v samém závěru seance, experti je pokládají za lepší než předpokládané. Unipetrol v pondělí zpevnil o 8,67 procenta na 152,35 Kč. Tyto cenné papíry letos posílily již o 55 procent.

ČEZ v pondělí zpevnil o 2,78 procenta na 406,60 Kč, Komerční banka o 2,92 procenta na 3740 Kč. Nejvíce oslabily akcie Philip Morris, a to o 1,88 procenta na 18 530 Kč. Titul zápolí s rostoucími spotřebními daněmi na tabákové výrobky. "Lze předpokládat, že většina kuřáků bude postupně přecházet na levnější značky cigaret, mohla by se také mírně snížit i poptávka po cigaretách. Celkový trend zcela jistě není pro společnost Philip Morris ČR příznivý," uvedl Libor Vinklát z České spořitelny.

PX 50 opět na rekordu

Index PX 50 vzrostl o 1,16 procenta na 1161,2 bodu, další z řady rekordních úrovní.

Evropské akcie zahájily týden poklesem. Růst kursů akcií farmaceutických firem nedokázal převážit sestup energetických konglomerátů. Zprávou dne byla informace o akvizicích švýcarského Novartisu, který se stal světovou jedničkou ve výrobě generických léků. Jeho akcie posílily o tři procenta. Rival Novartisu, izraelský gigant Teva, nyní přemýšlí o odvetě, která by mu umožnila vrátit se na výsluní. Uvažuje o převzetí německého výrobce léků Stada, jehož akcie okamžitě posílily o 6,3 procenta.

Akcie RWE klesly o 3,1 procenta, E.On o 2,6 procenta. Výrobce polovodičů Infineon posílil o 1,6 procenta po lepším nákupním doporučení od analytiků UBS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám