Hlavní obsah

Ukrajinci si díky kurzům v Česku vydělávají více než loni

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práce v Česku je pro Ukrajince nyní výrazně výhodnější než třeba před rokem. Důvodem jsou pohyby kurzů koruny k dolaru a dolaru k ukrajinské hřivně. Výhodná směna, a tudíž vyšší výdělky jsou zřejmě jedním z důvodů přibývajícího počtu Ukrajinců, kteří si v tuzemsku hledají práci. Upozornili na to analytici ze společnosti Citco.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

Zatímco loni v květnu dostali za 20 tisíc korun necelých šest tisíc ukrajinských hřiven, letos je to už 8300 ukrajinských hřiven.

„Pád ukrajinské hřivny k americkému dolaru a pohyb koruny k dolaru dělá z České republiky velmi zajímavý pracovní trh. Tento trend je patrný i v dlouhodobém horizontu a období krize ho téměř neovlivňuje a to i přes to, že při propouštění jsou občané Ukrajiny na jednom z prvních míst,“ vysvětlil analytik společnosti Citco Tomáš Volf.

Cizinci pracující v tuzemsku mnohdy posílají část peněz svým rodinám. Jak však Volf upozornil, Ukrajinci musí koruny nejdřív převést například na dolary. Ty pak smění za ukrajinské hřivny.

Podle statistik ministerstva práce a sociálních věcí Ukrajinců v Česku skutečně rychle přibývá. Loni v březnu jich mělo povolení k pobytu 66 tisíc, letos už to bylo 78 tisíc.

Přepočet z koruny na ukrajinské hřivny (UAH):
sumakvěten 2008květen 2009
vydělané koruny20 00020 000
kurz Kč/USD16,0019,50
směněné dolary12501025
kurz UAH/USD4,758,1
směněné hřivny59378307

Reklama

Výběr článků

Načítám