Hlavní obsah

Uber jde na burzu, ocenil se na dva biliony korun

Novinky, bož

Akcie americké společnosti Uber Technologies se v pátek budou první den obchodovat na newyorské burze. Společnost oznámila, že akcie nabídne za 45 dolarů (zhruba 1030 korun) za kus, což odpovídá tržní hodnotě 82 miliard dolarů (1,9 bilionu korun), uvedl server listu Financial Times.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Auto s logy společností Uber a Lyft v kalifornském San Diegu

Článek

Cena akcií se tak nakonec drží spodní hranice předpokládaného pásma 44 až 50 dolarů. Může jít i o reakci na propad akcií konkurenční společnosti Lyft, která je na burze od března. Ta své akcie původně nabídla za 72 dolarů za kus, ale jejich hodnota se propadla o více než 20 procent a nyní se pohybuje kolem 55 dolarů za kus.

„Stejně jako v případě Lyftu, i v případě Uberu jeho expanzi do více než 60 zemí a na 91 milionů uživatelů měsíčně, jeho bitvy s regulátory a konkurenčními carsharingovými společnostmi dlouhodobě zcela financují soukromí investoři. Mezi ně patří i bohatý Vision Fund japonské SoftBank,“ komentuje nabídku Uberu Financial Times.

Primární veřejná nabídka (IPO) Uberu bude největší od roku 2014, kdy akcie nabídl čínský internetový prodejce Alibaba.

Uber v loňském roce hospodařil se ztrátou 4,5 miliardy dolarů, o rok dříve činila 2,8 miliardy. Tržby se loni zvýšily na 7,4 miliardy z 6,5 miliardy o rok dříve.

Reklama

Výběr článků

Načítám