Hlavní obsah

U Plzně provrtali nejdelší železniční tunel v Česku

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Obří razicí stroj Viktorie prorazil v úterý před půl dvanáctou dopoledne první tubus více než čtyřkilometrového železničního tunelu pod vrchem Chlum u Plzně. Jde o nejdelší stavbu svého druhu v Česku. V roce 2018 by tunelem měly jezdit vlaky mezi Prahou a západočeskou metropolí.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Gigantický stroj se prokousával 4150 metry horniny mezi Kyšicemi a plzeňskou čtvrtí Doubravka pět set dní.

Článek

Gigantický stroj o hmotnosti osmnáct set tun, délce 114 metrů a s průměrem hlavy razicího štítu 9,9 metru se prokousával 4150 metry horniny mezi Kyšicemi a plzeňskou čtvrtí Doubravka od loňského února. Podle původních předpokladů se měl na plzeňské straně vynořit už na sklonku minulého roku, nakonec to trvalo pět set dní.

„Skluz je šest a půl měsíce,“ řekl Právu Štefan Ivor, stavbyvedoucí Metrostavu.

Zpoždění způsobila nepředpokládaná tvrdost horniny. Větší část trasy sice měla Viktorka v cestě relativně měkké břidlice, i ty ale byly nečekaně protkané křemennými žílami.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Letecký snímek portálu Plzeň-Doubravka z 25. dubna 2016. Vjezdový portál pod vrchem Chlum je součástí prvního ze dvou tubusů nejdelšího železničního tunelu v ČR.

„Řezné nástroje se měly měnit po 250 metrech, vydržely však jen polovinu,“ upozornil Ivor. Poslední úsek pak tvořily tvrdé spility, v nichž se časy výměn ještě zkrátily.

Ze svahů pod Chlumem zatím vykoukla jen horní část razicího stroje. Posledních pár desítek metrů Viktorie provrtá do soboty, kdy se na staveništi bude konat den otevřených dveří.

Hotový má být za dva roky

Proražením prvního tubusu práce zdaleka nekončí. Technici budou muset mechanismus rozebrat, repasovat opotřebené části a přepravit jej zpět na kyšickou stranu, kde začne ražba druhého tunelového tubusu o stejné délce. „Předpokládáme, že se tak stane na podzim,“ doplnil Ivor.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Razící stroj vyjel po 16 měsících na konci jižního 4150 metrů dlouhého tunelu. Na snímku je vidět horní část razicí hlavy stroje.

Foto: Pavel Němeček, ČTK
Foto: Pavel Němeček, ČTK

Kdy se podaří tunel dokončit? „Snad někdy koncem příštího roku,“ sdělil Ivan Hrdina, výrobně-technický ředitel Metrostavu. Definitivně hotovo má být zřejmě v roce 2018.

Ve stejném termínu bude dokončena celá přestavba železničního koridoru na úseku Plzeň - Rokycany, která měla vyjít na skoro čtyři miliardy korun. Náročná ražba ji ale pravděpodobně prodraží o stovky miliónů.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Díky tunelu, jímž budou moci jezdit pendolina stošedesátikilometrovou rychlostí, se cesta mezi oběma městy zkrátí z dvaceti na čtrnáct kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám