Hlavní obsah

Turistů loni přibylo, proti době před covidem je to pořád bída

V Česku se loni ubytovalo 11,4 milionu turistů, což je meziročně o 5,2 procenta více. V hromadných ubytovacích zařízeních strávili hosté 32 milionů nocí. I když loni turistů přibylo, s obdobím před covidem se čísla stále nedají srovnat. Oproti roku 2019 byl loňský objem návštěvnosti poloviční. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tuzemských hostů se loni v Česku ubytovalo 8,8 milionu. To je o 9,6 procenta více než v roce 2020. Počet přenocování domácí klientely se zvýšil o 5,9 procenta. Opět ale ubylo hostů ze zahraničí. Počet jejich příjezdů klesl o 7,6 procenta na 2,6 milionu a počty přenocování se snížily o 11,4 procenta na 6,5 milionu nocí.

„V porovnání s předcovidovým rokem 2019 byl loňský objem celkové návštěvnosti na 52 procentech příjezdů a 56 procentech přenocování. V roce 2021 se ubytovalo 79 procent rezidentů proti roku 2019. Zahraniční návštěvnost dosáhla loni pouhých 24 procent objemu před pandemií,” uvedl ČSÚ.

Skiareály se plní a zotavují z loňských ztrát

Stalo se

Podle hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka to byl pro cestovní ruch obtížný rok.

„Rok 2021 přinesl jen mírné zlepšení v rámci cestovního ruchu. Zvýšil se sice zájem Čechů o cestování v tuzemsku, nicméně Česká republika byla v podstatě vymazána z map pro cizince z jiných než evropských zemí,“ komentoval Křeček loňskou bilanci.

Mezinárodní turistika loni zůstala hluboko pod předpandemickou úrovní

Cestování

Nejvíce zahraničních turistů loni přijelo opět z Německa, a to 689 200. Přesto to byl proti předchozímu roku pokles o více než 15 procent. Přibylo naopak Slováků, kterých dorazilo 330 800, téměř o čtvrtinu více než v roce 2020. Na třetím místě jsou Poláci. Do Česka se jich podívalo 235 tisíc, což ale byl bezmála pětinový pokles.

Poslední čtvrtletí bylo silné

V samotném posledním čtvrtletí loňského roku se v Česku ubytovaly tři miliony turistů. V meziročním srovnání je to výrazný nárůst. "Jejich počet byl čtyř a půl násobně vyšší než na konci roku 2020," uvedl vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ Pavel Vančura.

V ubytovacích zařízeních strávili turisté od října do prosince 7,7 milionu nocí, o 5,6 milionu meziročně více. Představuje to nárůst o 362 procent. U zahraniční klientely bylo meziroční zvýšení více než devítinásobné.

Srovnávací základna je ale velmi nízká, v roce 2020 musela být ubytovací zařízení v Česku od podzimu kvůli koronaviru uzavřená. Také proto se loni návštěvnost na konci roku zvyšovala napříč všemi kategoriemi zařízení a ve všech krajích republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám