Hlavní obsah

Tržby v maloobchodě v květnu meziročně klesly

Po dubnovém růstu přišel pokles. Maloobchodní tržby v květnu meziročně reálně klesly o 6,9 procenta. U prodejen s nepotravinářským zbožím byl propad dokonce 7,6 procenta, u potravin o 6,3 procenta a pohonných hmot o 5,2 procenta. V pondělí to na svém webu uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně tržby v květnu klesly o 2,3 procenta.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Maloobchodní tržby se v květnu meziročně snížily ve všech sortimentních skupinách prodejen, kromě farmaceutického, zdravotnického a drogistického zboží. Meziroční srovnání ovlivnila i vyšší srovnávací základna, kdy vloni v květnu po uvolnění pandemických opatření tržby některých sortimentů nepotravinářského zboží výrazně rostly,“ uvedla Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb.

Už pátý měsíc v řadě se nedařilo internetovým a zásilkovým obchodům. V květnu tržby meziročně klesly přibližně o desetinu. „Avšak oproti předpandemickému roku 2019 byly o více než třetinu vyšší,“ podotkla Gotvaldová.

O 15,3 procenta klesly tržby v prodejnách s oděvy a obuví, o půl procentního bodu lépe na tom byly prodejny s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci. Obchody s počítačovým a komunikačním zařízením zaznamenaly pokles o 9,8 procenta.

Menší e-shopy rostou rychleji než velké

Finance

Naopak již zmíněný růst tržeb měly prodejny s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím, a to o 5,5 procenta. V případě kosmetických a toaletních výrobků byl nárůst o 4,4 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám