Hlavní obsah

Treska obsahuje o třetinu méně masa, Tesco ji nesmí prodávat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila společnosti Tesco, aby stáhla z prodeje filety aljašské tresky kvůli klamavému označení. Polský výrobce na obalu deklaruje stoprocentní obsah masa, rozbor ale potvrdil jen 73,7 procenta, uvedl ve čtvrtek mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: SZPI

Tresku nařídila SZPI stáhnout kvůli klamavému označení.

Článek

„Výrobce na obalu ve složení uvedl: filety z tresky aljašské 100 %, laboratorní rozbor SZPI ale potvrdil obsah masa 73,7 %. Označení potraviny je proto nepravdivé z hlediska složení a porušuje evropské potravinářské právo,” uvedl mluvčí.

Na základě uvedené skutečnosti inspekce nařídila prodejci, aby okamžitě stáhl předmětnou šarži potraviny z tržní sítě, a zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Jedná se výrobek Treska aljašská (Theragra chalcogramma), filety bez kůže - s glazurou, hluboce zmrazené, s označením minimální trvanlivosti do 20. února. 2017,  šarže LGT0585/16/68RN3. Jako země původu je uvedená Čína, výrobcem je polská firma ze města Bydhošť.

Tesco tresku stáhlo

"Zákazníkům se velmi omlouváme. Výrobek jsme stáhli z prodeje. O pochybení jsme informovali dodavatele a požádali o okamžitou nápravu," reagoval mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček. Podle něj mohou zákazníci výrobek vrátit, po předložení účtenky dostanou peníze zpět.

„Vzhledem k tomu, že SZPI za posledních šest měsíců zakázala již šest šarží mražených ryb s nižším než deklarovaným obsahem masa, z toho pět původem z Číny a jedné z Vietnamu, bude inspekce v kontrolách tohoto sortimentu pokračovat,” dodal mluvčí.

Podrobnosti o stahovaných nekvalitních nebo falšovaných potravinách zveřejňuje inspekce na webu Potraviny na pranýři.

Anketa

Kontrolujete při nákupu potravin jejich obal kvůli složení?
Ano, je to pro mě důležité
87,1 %
Orientačně, moc tomu nevěřím
10,1 %
Ne
2,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 326 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám