Hlavní obsah

Toyotě klesl zisk o pětinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toyotě klesl ve třetím finančním čtvrtletí vinou nedostatku čipů provozní zisk o 21 procent na 784,4 miliardy jenů (1,4 bilionu Kč). Největší světová automobilka také snížila celoroční výhled výroby. Uvedla to ve zprávě o hospodaření.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Toyota Mirai

Článek

Toyota, která byla loni podruhé za sebou největším prodejcem aut na světě, snížila výhled výroby za období 12 měsíců do konce března o 500 000 vozů na 8,5 milionu. Firma v minulých měsících oznámila řadu pozastavení produkce kvůli nedostatku dílů, protože pandemie zasáhla dodavatelské řetězce. Výrobu ze stejného důvodu omezují i konkurenční automobilky Volkswagen, General Motors, Ford, Nissan, Daimler, BMW a Renault.

Za prvních devět měsíců finančního roku, tedy do konce prosince, se ale čistý zisk Toyoty ve srovnání se stejným obdobím loňského roku zvýšil o 57,8 procenta na 2,32 miliardy dolarů. Pro aktuální finanční rok, který se uzavře na konci března, společnost počítá s mírně slabšími tržbami 29,5 miliardy jenů místo dříve uváděných 30 miliard. I tak by to ale v meziročním srovnání byl nárůst 8,4 procenta.

Čipová krize letos ještě neskončí, zní z Volkswagenu

AutoMoto

Navzdory problémům s dodávkami polovodičů a dalším důsledkům koronavirové pandemie udržela skupina v roce 2021 výrobu na vysoké úrovni. Toyota prodala celkem 10,5 milionu vozů. To je nárůst o 10,1 procenta oproti předchozímu roku. Skupina Volkswagen se naopak ve stejném roce musela smířit s poklesem prodeje o 4,5 procenta na 8,9 milionu vozů.

Reklama

Výběr článků

Načítám