Hlavní obsah

Tesco loni zvýšilo zisk o 36 procent, letos čeká pokles

Britské maloobchodní společnosti Tesco vzrostl v loňském fiskálním roce očištěný provozní zisk z maloobchodních aktivit o 35,8 procenta na 2,65 miliardy liber (77,65 miliardy Kč). Firma však ve středečním prohlášení současně varovala, že v letošním roce zisk zřejmě klesne kvůli náročnému vnějšímu prostředí.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Hypermarket Tesco v britském Warringtonu

Článek

Tesco má na britském trhu s potravinami podíl 27 procent. Tržby za rok do 26. února vzrostly o tři procenta na 54,8 miliardy liber.

V letošním fiskálním roce očekává Tesco maloobchodní upravený provozní zisk v rozmezí 2,4 miliardy až 2,6 miliardy liber. Firma uvedla, že bojuje za udržení nízkých cen pro spotřebitele, kteří čelí krizi životních nákladů.

Prudký růst cen pohonných hmot, energií a potravin omezuje rozpočty spotřebitelů. Vyšší náklady na život také přiměly Tesco zvýšit mzdy zaměstnanců o téměř šest procent, aby si je udrželo.

Rozvoz potravin a jídel zažívá boom. Přicházejí noví hráči

Ekonomika

Firma upozornila, že její výkon v letošním fiskálním roce zřejmě ovlivní tři faktory – návrat zákazníků k běžnějšímu chování po pandemii nemoci covid-19, vysoká inflace a schopnost částečně ji vykompenzovat dalšími úsporami, a bude muset investovat, aby si udržela cenovou konkurenceschopnost.

V době pandemie Tesco těžilo z toho, že se více lidí stravovalo doma. Tesco tak v minulém finančním roce dvakrát zvýšilo prognózu zisku. Výhled spotřebitelských výdajů však zhoršilo narušení dodavatelského řetězce a nyní také válka na Ukrajině. Akcie firmy tak od počátku letošního roku klesly o zhruba šest procent, uvedly agentury Reuters a Bloomberg.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám