Hlavní obsah

Tesco bude rozdávat ekologické tašky, za rok se samy rozpadnou

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Řetězec Tesco chce nahradit stávající igelitky, které dává zákazníkům zdarma, za nové, ekologicky šetrné. Během jednoho roku se totiž samy rozpadnou. Nakupující je budou dostávat opět zdarma. V obchodech se nové tašky objeví už během dubna a května.

Článek

Ekologické tašky obsahují 30 procent recyklovaného materiálu a zároveň přídavnou látku, která urychluje rozložení materiálu. Doba rozkladu by měla činit devět až dvanáct měsíců.

"Taška se postupně rozkládá až na molekuly polymeru složené z uhlíku a vodíku. Tyto molekuly pak reagují se vzdušným kyslíkem, reakcí vzniká voda, oxid uhličitý a biomasa. Tedy složky, které se v přírodě běžně vyskytují a jsou součástí přírodního biocyklu,“ vysvětlila Eva Williams z představenstva Tesco Stores.

Řetězec slibuje, že materiál tašky bude silnější oproti stávajícím igelitkám. Nosnost bude deset kilogramů.

Zákazníci mají možnost si v obchodech zakoupit také tašku plastovou, která je plně recyklovatelná, nebo jutovou. Tu lze využít opakovaně.

Igelitky mají zdarma k dispozici jen zákazníci hypermarketů Globus, Hypernova a obchodů Tesco, ostatní obchodní řetězce již nabízejí pouze placené tašky.

Ministerstvo životního prostředí přišlo před časem s návrhem zakázat obchodům rozdávání igelitových tašek zdarma. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám