Hlavní obsah

Temelín začal snižovat výkon, vymění část paliva

Právo, ch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaderná elektrárna Temelín začala snižovat výkon prvního reaktoru. „V neděli před polednem byl první blok JETE převeden do provozu na tzn. výkonovém efektu. V jeho průběhu bude jeho výkon pozvolna snižován až na úroveň cca 90 procent, a je tak možné při nižším výkonu reaktoru dodatečně získat energii z některých použitých palivových souborů, a tím je co nejefektivněji využít.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

„V návaznosti na výkon reaktoru klesne i výkon turbogenerátoru. Provoz na výkonovém efektu skončí v pátek 27. července, kdy bude blok plánovaně odstaven a začne výměna paliva,“ informoval Právo mluvčí JETE Marek Sviták.

Přechod na výkonový efekt, jak dodal, znamená, že palivo bylo optimálně využito. Je to signál dobrého provozu bloku v období od jedné výměny paliva ke druhé.

První blok bude odstaven v pátek 27. července. Odstávka je plánována na 50 dní a bude během ní vyměněna čtvrtina paliva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám