Hlavní obsah

Temelín by mohla dostavět nová státní firma, zvažuje ministr Mládek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dva nové bloky Jaderné elektrárny Temelín by mohla dostavět státní firma namísto polostátní společnosti ČEZ. Zvažuje to ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Článek

Zprávu přinesly Hospodářské noviny (HN). Aktivity spojené s dostavbou by byly vyděleny do samostatné, čistě státní společnosti. ČEZ by se tím zbavil rizik spojených s investicí.

„Ano, ale v tuto chvíli bych přípravné práce velmi nerad komentoval," řekl Mládek na dotaz, jestli se na případném vyčlenění tendru do takové státní firmy pracuje. Firma by podle něj neměla minoritní akcionáře a nemusela by se bát soudních sporů, ale „potíž je v tom, že namísto garance výkupní ceny tu bude klasická vládní garance“.

Podle zdrojů HN a týdeníku Ekonom je nejpravděpodobnější, že ČEZ nejpozději v červnu ukončí tendr na dostavbu Temelína bez výběru vítěze, potom by prý mohla vzniknout nová státní firma, která by měla za úkol nové bloky postavit. A pak by se vypsala nová soutěž, dodává deník.

Soutěže o dostavbu se nyní účastní americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské konsorcium MIR.1200. Dalšího uchazeče, francouzskou Arevu předloni v říjnu z tendru vyřadil ČEZ s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce.

Dva nové bloky temelínské elektrárny mají víc než zdvojnásobit její výkon, který činí 2000 megawattů. Stavba má být podle plánu dokončena v roce 2025, nové bloky by měly být v provozu 60 let. Jde o zakázku za několik set miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám