Hlavní obsah

Telecom podal žalobu na ČTÚ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Český Telecom podal žalobu na Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Důvodem je nedostatečná úhrada ztrát, které má Telecom ze zajišťování tzv. univerzální služby, uložené mu zákonem. V pondělí o tom informoval tiskový mluvčí Českého Telecomu Vladan Crha.

Foto: Marian Hochel

Petr Stolař coby novodobý Giacomo Casanova s Elisou von der Recke ve své ložnici na duchcovském zámku

Článek

"Základní telekomunikační služby musíme ve srovnatelné kvalitě poskytovat klientům na celém území České republiky. ČTÚ nám však v rozporu se zákonem nezajistil úhradu ztráty v řádu miliard korun," uvedl Crha. Předseda ČTÚ David Stádník obvinění odmítá. "Příslušné částky byly rozepsány, všechno bylo zveřejněno, pokuty jsou uloženy," ujistil.

Do univerzální služby patří kromě běžných telefonních linek například slevy pro tělesně postižené, operátorské a informační služby, i provozování veřejných telefonních automatů. Na úhradu ztrát zřídil ČTÚ zvláštní fond, do něhož mají přispívat všichni operátoři podle svého podílu na trhu.

Konkurenti Telecomu se však už dříve proti výši příspěvků ohradili a odmítli zaplatit. ČTÚ jim proto vyměřil pokuty. Ministr informatiky Vladimír Mlynář dokončil návrh nového zákona o elektronických komunikacích, v němž má být povinnost univerzální služby definována pouze obecně. Telecom by tedy už nemusel zřizovat pevné linky v odlehlých obcích.

Na zajištění spojení obyvatel odlehlých osad se světem, ale ina provozování veřejných automatů či vydávání telefonních seznamů, by se vypisovala výběrová řízení. Návrh zákona o elektronických komunikacích vláda projedná v nejbližší době, a po Novém roce se jím začne zabývat parlament. Přesto nelze stihnout, aby zákon nabyl účinnosti již v květnu 2004, jak se původně plánovalo. Začne tedy zřejmě platit až od ledna 2005.

Reklama

Související články

Český Telecom chce zdražit, jeho regulátor naopak

Český telekomunikační úřad chce přimět Český Telecom, aby s ohledem na přeřazení poplatků za telekomunikační služby do vyšší sazby DPH příští rok snížil ceny...

Výběr článků

Načítám