Hlavní obsah

Švýcarská banka UBS loni skončila ve ztrátě přes 50 miliard korun

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Curych

Švýcarský bankovní kolos UBS zakončil loňské hospodaření se ztrátou více než 2,5 miliardy švýcarských franků (zhruba 51,5 miliardy korun) v porovnání se ziskem 4,1 miliardy švýcarských franků v roce 2011. Jen v loňském posledním kvartálu se jednalo o ztrátu 1,9 miliardy švýcarských franků, informoval server huffingtonpost.com.

Článek

Značný podíl na tom měla pokuta za skandál s ovlivňováním mezibankovní úrokové sazby LIBOR, stejně tak i náklady na restrukturalizaci této největší švýcarské banky se sídlem v Curychu.

Banka v této souvislosti uvedla, že chce odkoupit své vlastní dluhopisy za přibližně pět miliard švýcarských franků, aby snížila náklady na financování. Rovněž se počítá s masivním propouštěním v divizi investičního bankovnictví.

Šéf UBS Sergio Ermotti se nicméně nechal slyšet, že banka učinila „v loňském roce rozhodující pokrok v realizaci strategie a rok 2013 započala v silné pozici“. „To nám umožňuje obnovit důvěru klientů poté, co jsme spustili svou strategii a řešíme problémy z minulosti,“ dodal Ermotti.

UBS je jednou z největších mezinárodních správců soukromých investičních aktiv. Nachází se na seznamu 29 „globálních systémově významných bank“, které Banka pro mezinárodní platby – banka pro centrální banky – považuje za „too big to fail“, tedy za příliš velké, než aby padly. Bankrot takto označené instituce by mohl ohrozit celé hospodářství.

Banka UBS byla tvrdě zasažena finanční krizí a před krachem ji musel zachraňovat stát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám