Hlavní obsah

Šumperská firma zmodernizuje 40 vozů Českých drah

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Firma Pars nova ze Šumperka provede modernizaci 40 vozů typu Bmee Českých drah (ČD), které pak budou nasazeny do provozu na dálkových vlacích EuroCity a Expres. Uvedl to mluvčí ČD Petr Šťáhlavský s tím, že cena bude činit 695,6 miliónu korun bez DPH.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Celková částka představuje úsporu více než 180 miliónů korun oproti původnímu předpokladu zadavatele,“ sdělil Šťáhlavský. Šumperská firma se zavázala, že zmodernizované vozy dodá do poloviny roku 2014.

Vozy Bmee byly vyrobeny v letech 1986 a 1987 v tehdejší východoněmecké vagónce v Budyšíně. Po modernizaci by se měly vagóny pochlubit novým velkoprostorovým interiérem s 80 místy k sezení, klimatizací, elektrickými zásuvkami 230 V pro napájení drobné elektroniky cestujících, elektronickým audiovizuálním systémem nebo novými toaletami s uzavřeným systém.

„Budou vyměněny podlahy, obložení, okna a instalováno nové osvětlení. Cestující určitě ocení nové polohovatelné sedačky,” informoval náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Antonín Blažek.

Snadný nástup a průchod mezi vozy zajistí nové dveře ovládané tlačítky nebo madly s elektrickým či elektropneumatickým pohonem. Podvozky vagónů budou doplněny o magnetickou kolejnicovou brzdu. Maximální rychlost vozů bude zachována na úrovni 160 kilometrů za hodinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám