Hlavní obsah

Středočeský kraj zvažuje zavedení vlakotramvají

Středočeský kraj uvažuje o zavedení takzvaných vlakotramvají, které mohou jezdit po tratích pro tramvaje i vlaky. Hejtmanství dá prověřit, zda by jejich pořízení bylo pro veřejnou dopravu přínosné, uvedl v úterý krajský radní pro dopravu František Petrtýl (ANO).

Foto: Profimedia.cz

Vlakotramvaj ve francouzském městě Mulhouse

Článek

Výhodou podobných vozidel je podle něj efektivnější využití tratí v úsecích, kde by jinak vedly dvě dráhy souběžně, a méně časté přestupování cestujících. „Jde o něco, co se ještě u nás nevyužívá, nicméně chceme prověřit, zda by se jejich zavedení vyplatilo,” uvedl.

O využití vlakotramvají v příměstské dopravě hejtmanství uvažuje v souvislosti s přípravami krajského strategického plánu. Počítá se v něm s rozšiřováním elektromobility, tedy s větší elektrifikací autobusů a železnice, rozšiřováním tramvajové dopravy kolem Prahy, budováním dobíjecích stanic či podporou sdílené ekonomiky. Cílem je, dospět k bezemisní a energeticky úspornější přepravě.

Vlakotramvaje jezdí v některých městech v Německu, ale i ve Francii, Španělsku, Nizozemsku nebo Anglii. O provozu vlakotramvají se už před více než deseti lety uvažovalo na Ostravsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám