Hlavní obsah

Strach z epidemie krachů se nenaplnil, bankrotů je o polovinu méně než před deseti lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli energetickým šokům se očekávala vlna krachů společností. Závěr roku ale definitivně potvrzuje, že tento strach se letos nenaplnil. Ve srovnání se situací před deseti lety se totiž počet firemních bankrotů naopak snížil o polovinu. Uvedla to společnost CRIF – Czech Credit Bureau, která insolvence monitoruje.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Peníze – ilustrační snímek

Článek

Podle obratu největší firmou, která v listopadu vyhlásila bankrot, je společnost Vitrablok, s.r.o., která se zaměřovala na výrobu a zpracování skla v Duchcově, lidově luxfery.

„Jedná se už o druhou insolvenci. Za posledních pět let vykázala společnost zisk jednou. Problémy firmě přinesl rok 2021 a razantní zvýšení nákladů na materiál a energie,“ říká Jan Cikler z CRIF.Od začátku roku bylo v ČR vyhlášeno 618 firemních bankrotů, insolvenčních návrhů pak 976. Jen v listopadu došlo k 65 bankrotů obchodních společností a podáno bylo 87 insolvenčních návrhů.

Nejčastěji v listopadu bankrotovaly firmy z Moravskoslezského kraje v dopravě a skladování. Nejvíce bankrotů obchodních společností bylo v listopadu vyhlášeno v Praze (28) a v Jihomoravském kraji (9). V Královéhradeckém a Pardubickém kraji nebyl v listopadu vyhlášen žádný firemní bankrot.

Podle analytiků by ale pozitivní vývoj v ČR, co se krachů firem týče, mohla negativně ovlivnit situace, kde počet velkých podniků, které krachují, narostl.

V listopadu bylo vyhlášeno také 1113 osobních bankrotů a bylo podáno 1273 návrhů na osobní bankrot. Z dlouhodobého hlediska jde i zde o pokles. Zatímco loni byl od začátku roku ke konci listopadu vyhlášen bankrot u 12 254 lidí, letos to bylo u 11 903 lidí.

V Německu roste počet krachujících velkých podniků

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám