Hlavní obsah

Stávka německých železničářů na Česko vliv neměla

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Varovná stávka německých železničářů kvůli sporům ohledně mezd v úterý od časného rána ochromila dopravu především v Bavorsku, které sousedí se západem Čech, a v Severním Porýní-Vestfálsku. Jak uvedla pro Novinky mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová, protesty neměly vliv na spoje vypravené do Česka nebo v opačném směru. Navíc podle jejích slov už stávka skončila.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Stávka sice zasáhla německé oblasti přiléhající k českému území, ale na spoje mířící z Česka nebo do Česka vliv neměla,“ sdělila Pistoriusová s tím, že Německo se s dopadem stávky bude ještě během úterý nepochybně potýkat.

Stávka paralyzovala bavorskou metropoli Mnichov a také hlavní nádraží v Norimberku, které bylo zcela zablokováno. Ve velkých dopravních uzlech jako Frankfurt nad Mohanem, Mnichov, Kolín nad Rýnem a Stuttgart musejí pasažéři rychlovlaků ICE počítat s rušením a zpožďováním spojů až do úterního večera.

Odborové svazy Transnet a GDBA vyjednávají se šesti velkými soukromými železničními dopravci a státní společností Deutsche Bahn o sjednocení tarifů pro železniční zaměstnance. Mzdy u soukromých dopravců jsou podle údajů Transnetu až o 30 procent nižší než u státní společnosti Deutsche Bahn, díky čemuž její konkurenti vyhráli řadu veřejných soutěží.

Transnet proto požaduje po zaměstnavatelích podpis nové oborové kolektivní smlouvy, v níž se zaváží nesnižovat odměňování pracovníků na drahách. Příští kolo tarifních jednání je plánováno na konec týdne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám