Hlavní obsah

Stávka na londýnském letišti Heathrow se prodlužila

LONDÝN

Londýnské letiště Heathrow je od čtvrtečního večera plné lidí. Zaměstnanci pozemního personálu začali nečekaně stávkovat. Z letiště žádná letadla neodlétají, žádná nepřilétají a hromadí se tu cestující. Paradoxní je, že důvod, proč zaměstnanci firmy stávkují, se společnosti British Airways přímo netýká. Stávka měla původně skončil v sedm hodin večer středoevrospkého času, je ale pravděpodobné, že se dál prodlouží.

Článek

Nový termín minimálního trvání stávky je do deviti hodin večer. Mluvčí České správy letišť Anana Kovaříková už ale informovala, že z Prahy neodletí ani letadlo British Airways, které má podle plánu startovat zítra v 7:45. Letadla neodletěla ani ve čtvrtek večer, ani dnes. Jiné společnosti do Londýna létají, i když na jiná letiště.

Podpora propuštěným

Zaměstnanci britského dopravce stávkou chtějí podpořit zaměstnance firmy Gate Gourmet, která pro British Airways zajišťuje jídlo a jiné služby na palubách letadla. Ve vrcholné letní sezóně se stávka dotkne nejméně 70 tisíc lidí.

"Je to obrovské rozčarování, že jsme se dostali do zmatků kvůli něčemu, co s British Airways nesouvisí a poškodí to tisíce lidí, kteří chtěli odletět na své zasloužené dovolené," řekl ředitel dopravce Rod Eddington.

Firma sama ve čtvrtek zrušila 62 letů na krátké tratě a 44 letů dálkových plus další. Zrušeny jsou i lety, které na ně navazovaly. Ve čtvrtek neodletěla ani dvě její letadla z pražského ruzyňského letiště. V pátek Ruzyně neodbaví tři lety do Londýna v 7:45,12:40, 18:55 a nepřiletí dva lety, v 11.45 a 17.55. Novinky o tom informovala mluvčí České správy letišť Anna Kovaříková. Podle informací ČSA létají jejich letadla na jiná letiště, a lety se proto neruší.

Problémy mají i jiné společnosti

Postiženy i lety jiných společností, které jindy na letišti přistávají. Nyní jsou odkláněny jinam, ale mnoho letů je i tak zrušeno. Nejvíce se nefunkční letiště dotklo společností Sri Lankan Airlines, Finnair, Qantas nebo British Meditrranean Airlines.

Vedení firmy vyzývá lidi, aby na Heathrow nejezdili, protože stávka skončí nejdříve v šest hodin londýnského času. Lidé mají zatelefonovat do kanceláří firmy a informovat se o jiném termínu odletu. "Snažíme se lidi vozit domů nebo jim sehnat hotel," řekl mluvčí firmy.

Propuštěno 800 lidí

Za nynější problémy mohou spory mezi vedením a odboráři firmy Gate Gourmet, která zajišťuje na palubách letadla občerstvení během letu. Firma má finanční problémy a rozhodla se propustit 800 svých zaměstnanců. Ostatní proto začali nečekaně stávkovat a pracovníci British Airways je chtějí podpořit. Vzhledem k tomu, že s nimi denně pracují, k nim mají velmi blízko.

"Chce s odborářskou organizací spolupracovat, ale musí pochopit, že pokud máme existovat, musíme ty lidi propustit," řekl Andy Cook z firmy Gate Gourmet.

Reklama

Výběr článků

Načítám