Hlavní obsah

Stavebnictví v květnu zpomalilo

Novinky, tov
Aktualizováno

Tuzemské stavebnictví v květnu zpomalilo meziroční růst na 0,2 procenta z dubnových 8,9 procenta. Stavělo se méně bytů, naopak inženýrské stavebnictví rostlo o 5,5 procenta. Oznámil to v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Stavební výroba

Článek

Produkce v pozemním stavitelství meziročně klesla o 1,6 procenta. Počet zahájených bytů v květnu meziročně klesl o 12,3 procenta na 3345 bytů. Počet dokončených bytů klesl o 26,6 procenta na 2562 bytů.

„Stavebnictví v květnu zpomalilo, ale meziroční srovnání ovlivnila vysoká základna. Pozemní stavitelství zaznamenalo pokles, inženýrské stavby rostly a celková produkce stagnovala. Také poklesy v bytové výstavbě jsou způsobeny mimořádnými výsledky z minulého roku," uvedla Petra Cuřínová z ČSÚ.

Horší počasí

Podle ekonoma Komerční banky Františka Táborského mělo na květnové výsledky stavebnictví vliv také horší počasí.

„V následujících měsících očekáváme, že se stavebnictví vrátí k předchozímu růstu, který však už nebude dosahovat hodnot předchozího roku. Důvodem nižší dynamiky je tento rok hlavně nedostatek pracovní síly, který se promítá i do cen stavebních prací. Ty rostou nejrychleji od roku 1999,” upozornil Táborský.

Reklama

Výběr článků

Načítám