Hlavní obsah

Stavebnictví roste už čtyři roky, loni o 8,9 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stavebnictví se v Česku už nekolik let daří. Stavební výroba loni zvýšila růst na 8,9 procenta z předloňských 2,5 procenta. V samotném prosinci loňského roku se výroba zvýšila meziročně o 8,6 procenta. Stavebnictví roste nepřetržitě již čtyři roky. Oznámil to ve čtvrtek Český statistický úřad.

Foto: archív autora

Václav Neckář a skupina Bacily

Článek

Loňský růst výroby ve stavebnictví byl druhý nejvyšší od roku 1993. Stavebnictví se dařilo zejména od června. Tempo však podle statistiků v prosinci zpomalilo v porovnání s listopadem, kdy se stavební výroba zvedla o výrazných 13,9 procenta.

Vysoký zájem o stavební práce v druhé polovině loňského roku souvisí podle statistiků s očekávaným přeřazením stavebních prací (kromě bytové výstavby) ze základní pětiprocentní sazby daně do 19procentní sazby.

"Výsledek za loňský rok je excelentní. Prudký růst nastal zejména v druhém pololetí," řekl generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Miloslav Mašek. Podle něj jsou hlavními motory růstu stavební výroby oživení ekonomiky a příliv zahraničních investic.

Podle Maška bude růst pokračovat i letos. Růst stavební výroby se v republice liší. "Nedá se říct, že by byla všeobecná spokojenost. Jsou regiony, kde se málo staví. To jsou například jižní Čechy, západní Čechy a některé moravské kraje," uvedl Mašek. Výrazně dobře je na tom podle něj Praha, střední Čechy a jižní Morava.

Pomohly velké stavby

Stavebním firmám loni pomohly zejména práce na velkých stavbách inženýrského i pozemního stavitelství, kam patří například obchvaty velkých měst, železniční koridory, metro a tramvajová trať v Praze, obchodní a společenská centra typu Europark, Metropole a River City.

K růstu výroby přispěl i rozvoj bytové výstavby výrazně podpořený vývojem na trhu hypotečních úvěrů a stavebního spoření a úrovně úrokových sazeb, uvedl ČSÚ. Stavebnictví se loni rovněž navrátilo do běžného stavebního rytmu po povodních.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám