Hlavní obsah

Státu z nelegálních sázek utíká až miliarda ročně na daních

Nelegální provozovatelé on-line loterií a sázek připraví stát ročně o víc než miliardu korun na daních. Český sport tak přichází nejméně o 250 miliónů korun, které by přineslo přímé zaslání části těchto odvodů Českému olympijskému výboru. Uvedla to studie auditorské společnosti KPMG, kterou ve středu představili zástupci ČOV a ministerstva financí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Situaci je podle nich třeba urychleně řešit a předložit vládě novou legislativní úpravu loterijního zákona.

„Sport mládeže je dlouhodobě podfinancován, proti roku 1995 máme pětkrát víc obézních dětí. Přitom 250 miliónů za rok znamená až o 50 tisíc sportujících dětí více. Nelegálové na sportu parazitují,” řekl předseda ČOV Jiří Kejval.

Legální provozovatelé loterií a kurzových sázek mohou nyní poskytnout až čtvrtinu tzv. loterijní daně, která činí dvacet procent, na sport mládeže prostřednictvím ČOV. Učinily tak společnosti Sazka, Tipsport, Chance a Českomoravská loterijní. Český sport v roce 2014 očekává až 400 miliónů. Prvních 90 miliónů korun již ČOV obdržel a rozdělil jednotlivým svazům.

„Příjmy pro stát i sport však musíme maximalizovat. Současná situace, kdy někdo daně platí a někdo ne, je neudržitelná,“ upozornil náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Padla první pokuta pro hráče

Ministerstvo již v tomto směru přitvrdilo, když jeho úřad začátkem května vůbec poprvé udělil pokutu 850 tisíc člověku, který vyhrál u  neregistrovaného internetového provozovatele ze zahraničí. Na webu MF je zveřejněn seznam legálních provozovatelů on-line loterií a sázek. [celá zpráva]

U kurzových sázek je podle studie KPMG obrat legálního a nelegálního trhu přibližně stejně velký.

„Státu unikají stamilióny, proto změnu pravidel považujeme za nutný krok. Jak zjistila naše studie, i v zahraničí je současným trendem hledání řešení, jak regulovat loterijní trh a zvýšit příjmy z něj plynoucí," doplnil Ondřej Špaček z KPMG.

MF proto připravuje novou úpravu loterijního zákona, na základě které by se zahraniční on-line provozovatelé museli registrovat a platit v Česku daně. Náměstek Závodský předpokládá, že ministerstvo návrh předloží do vlády na přelomu roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám