Hlavní obsah

Státní dluh v prvním čtvrtletí stoupl o 370 miliard, financování podraží

• Aktualizováno

Státní dluh stoupl v prvním čtvrtletí o 370,2 miliardy korun na 2,42 bilionu korun. Informovalo o tom v pátek ministerstvo financí. Na každého Čecha tak hypoteticky připadá dluh 226 121 korun. Oproti prosincovým plánům se také zvyšují letošní náklady na financování dluhu.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo financí bude letos potřebovat na financování státního dluhu 728,4 miliardy korun. To je o 182,1 miliardy korun více, než úřad původně plánoval v prosincové Strategii financování a řízení státního dluhu na rok 2021. Za růstem je především zvýšení schodku letošního státního rozpočtu.

Hrozí utahování opasků. Česko se řítí k dluhové brzdě, říká šéfka rozpočtové rady

Ekonomika

„Nově upravené vymezení operačního rámce reaguje na zvýšení potřeby financování v roce 2021 danou zejména navýšením rozpočtovaného schodku státního rozpočtu z 320 na 500 mld. Kč v reakci na aktuální vývoj boje s pandemií, úpravy ve vládních programech přímé pomoci, snížení daňového zatížení zaměstnanců a aktuální výzvy související se zatížením zdravotního systému, masivní vakcinací a testováním obyvatelstva," uvedlo ministerstvo.

Poprvé k takovéto mimořádné aktualizaci ministerstvo přistoupilo před rokem po propuknutí pandemie.

Šéf NKÚ Kala: Stát odkládal řešení dlouhodobých problémů

Domácí

Za růstem samotného dluhu je především vydávání státních dluhopisů ministerstvem financí s cílem zajistit splátky dluhopisů a pokrýt letošní schodek státního rozpočtu. Sněmovna zvýšila schodek v únoru.

„Bezprecedentní emise státních dluhopisů je odrazem zvýšené potřeby financování v letošním roce v důsledku krizového schodku státního rozpočtu,“ uvedlo MF.

Ministerstvo v prvním čtvrtletí prodalo na domácím finančním trhu státní dluhopisy za 231,8 miliardy korun - plně tak pokrylo korunové splátky státního dluhu v letošním roce za 172,4 miliardy korun a zároveň částečně předfinancovalo letošní schodek státního rozpočtu. Schodek MF v prvním čtvrtletí částečně pokrylo prodejem dluhopisů za 59,4 miliardy korun a krátkodobými rezervními operacemi na peněžním trhu za 145,9 miliardy korun.

Babišova vláda letos chystá obří schodek, a příští rok zase

Ekonomika

Ministerstvo zároveň v pátek zopakovalo, že pohyb výše dluhu v průběhu jednotlivých čtvrtletí je běžný jev způsobený zejména nesouladem rozložení většího množství aukčních dnů proti několika splátkám státních dluhopisů v průběhu roku. Podle MF to samo o sobě nevypovídá o trendu zadlužování země.

„Ministerstvo financí průběžně reaguje na situaci na finančních trzích a společně s efektivním řízením státního dluhu a disponibilní likvidity státní poklady předpokládá, že celková výše zadlužení na konci roku nepřekročí stav vykázaný k 31. březnu 2021,” uvedl úřad.

Schodek rozpočtu se v březnu vyšplhal na rekordních 125,2 miliardy

Ekonomika

Podle materiálu MF z konce března Státní rozpočet v kostce by státní dluh měl letos překonat hranici 2,5 bilionu korun. Během let 2021 až 2023 by měl stoupnout zhruba o jeden bilion korun.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám